Tysk applaus for a-ha

BERLIN (Dagbladet): Et femtitall utvalgte, blaserte tyske musikk- journalister klappet begeistret da 11 av de 15 sporene på a-has nye cd «Lifelines» ble presentert i den norske ambassaden i Berlin i går kveld.

A-has plateselskap Warner Music arrangerte en såkalt pre-listening for presse fra Tyskland, som er gruppas største marked. Plata kommer ut i en rekke land 29. april.

Den første singelen fra cd-en, «Forever Not Yours», er allerede en av de mest spilte låtene på tyske radiostasjoner, flere uker før plata er i handelen.

Forventningene er skyhøye, og a-ha-medlemmene er ikke i tvil om at de nå satser for fullt igjen, med tanker om verdensturné og håp om en gjenerobring av også det amerikanske markedet.

- Tøffere

- Med «Minor Earth, Major Sky» for to år siden feiret vi comebacket og fortida. Denne gang er vi tøffere. Den nye cd-en er full av kontraster og farger. Forrige gang hadde jeg hjerteflimmer av anstrengelse og nerver. Denne gangen har jeg vært fullt konsentrert om jobben, sier Magne Furuholmen til Dagbladet.

- «Lifelines» er en av de beste låtene vi noen gang har gitt ut, skryter Morten Harket. Han kan ikke få fullrost a-ha-kollega Magne for låten han har skrevet - og som også har gitt tittel til den nye cd-en.

Med åtte låter signert Magne, opplever han at han har fått sin renessanse som låtskriver.

- Sist følte vi oss fram. Nå vet vi hvor vi står. Jeg føler at vi denne gangen har en helt annen energi. Det har vært en morsom cd å jobbe med, sier Morten Harket, som denne gangen får sin debut som låtskriver i a-ha-sammenheng. Fire av titlene har han skrevet sammen med Magne.

- Dette har vært en modningsprosess, sier han.

- Vi hadde materiale nok til to gode cd-er. Det har vært en kamp om å få med de beste låtene på albumet, sier Paul Waaktaar-Savoy. Han finner det fruktbart å arbeide parallelt med a-ha og sitt eget band Savoy.

Tyskland er i dag a-has største marked. 600000 av de totalt en million solgte eksemplarene av forrige cd havnet hos tyske platekjøpere. Nå står tyske fjernsynsstasjoner i kø for å få nordmennene i studio. Fra midten av måneden til slutten av april er de booket som gjester i foreløpig fire fjernsynsshow med millioner av seere.

Men interessen for a-ha er denne gangen enda større enn sist, i flere land.

Mange kokker

- Vi starter her i Tyskland, men målet er selvfølgelig å selge over hele verden. Når vi opplever den rette satsingsviljen og et skikkelig opplegg i USA, vil vi gjerne innta det markedet igjen, sier Morten.

Den nye cd-en er innspilt i studioer i London, New York, Stockholm og Oslo, med til sammen fem produsenter.

- Mange kokker og mye søl, men det merkes ikke på cd-en, ler Magne.

a-ha-medlemmene opplever seg selv som et modent band. Morten Harket understreker:

- Jeg er 42 år og er ikke opptatt av å henge på enhver tenåringsvegg. Vi er tilbake der vi startet. Vi slapper av. Nå har vi det virkelig moro.

POP-DIPLOMATER: Magne Furuholmen (t.v.), Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy er Norges fremste musikalske diplomater. Blant a-has beste venner i Berlin er ambassadør Morten Wetland, som har smykket residensens toalett med Magnes kunstverk.