Tyrkias president vil forby dikt

Tysk domstol vurderer om satirisk dikt om Erdogan skal forbys «for alltid»

Verken Tyrkias president eller den tyske komikeren Jan Böhmermann var til stede da en domstol i Hamburg onsdag skulle ta stilling til om et satirisk dikt skal forbys for alltid.

VIL FORBY DIKT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har krevd at tyske myndigheter reagerer sterkt mot publiseringen av et satirisk dikt der han fremstilles som en mann som liker dyresex og overgrep mot barn. FOTO: Murat Cetinmuhurdar / Pool Photo via AP
VIL FORBY DIKT: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har krevd at tyske myndigheter reagerer sterkt mot publiseringen av et satirisk dikt der han fremstilles som en mann som liker dyresex og overgrep mot barn. FOTO: Murat Cetinmuhurdar / Pool Photo via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Advokaten til president Recep Tayyip Erdogan, Michael-Hubertus von Sprenger, kalte diktet for «senpubertale fornærmelser» som ble fremført «under påskudd av å være kunst».

Komikerens advokat svarte med å si at det «kun er satire».

Diktet førte til en diplomatisk krise mellom Berlin og Ankara etter at Böhmermann deklamerte det med et bredt smil om munnen på tysk TV i mars.

Erdogan reagerte med raseri over insinuasjoner om at han driver med dyresex og er pedofil og krevde at tyske myndigheter måtte straffeforfølge komikeren for ærekrenkelser.

En etterforskning ble innledet, men påtalemyndigheten besluttet i oktober å henlegge saken mot Böhmermann ettersom den mente at diktet var innenfor grensen av lovlig satire, og ikke kunne regnes som en ærekrenkelse i lovens rette forstand.

Erdogan har imidlertid også krevd at diktet blir forbudt, og i mai fikk han delvis medhold da en domstol i Hamburg besluttet å etterkomme kravet på midlertidig basis. Nå skal den samme domstolen ta stilling til hvorvidt det skal forbys permanent.

Saken har skapt en opphetet debatt i Tyskland om ytringsfrihetens grenser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer