Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tysk kunstner går løs på Jens, Siv, Thorild og Sonja med kniv og meisel

Politisk kunst med brodd på Nasjonalgalleriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 6. november åpner utstillingen som setter tresnitt og grafikk i et historisk, samfunnsmessig og politisk lys.

«Avtrykk. Tresnitt fra fem århundrer» viser omlag 100 bilder fra 1500 tallet og fram til i dag.

Her får bl.a. norske politikere gjennomgå av den tyske billedkunstneren Thomas Kilpper, som arbeider med tresnitt i store formater og med et samfunnskritisk perspektiv.

Politisk kunst - Jeg kan litt om norsk samfunnsliv. Mitt første møte var Siv Jensens valgkamputspill om at skattene må reduseres for de rike: The rich most get richer, sier Kilpper på engelsk.

Her er noen av  kjendisene som kunstneren skjærer ut i tre:

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, Nato-sjef Jens Stoltenberg, Justisminister Anders Anundsen, Europarådsleder Thorbjørn Jagland, finansminister Siv Jensen, kulturminister Thorhild Widvey og dronning Sonja er navn på kjente offentlige mennesker som blir kunstnerisk tolket og kommentert av Kilpper.

En installasjon Utstillingen omfatter tresnitt gjennom 500 år, i hovedsak fra Nasjonalmuseets egne historiske- og samtidssamlinger, men også et eget rom med Thomas Kilppers helt ferske og høyaktuelle politiske tresnitt, en installasjon som skal stå ferdig bare timer før utstillingen åpner.

- Jeg skjærer ut ansikter og motiv i trematerialer på gulvet. Disse skal bli til grafikk som skal henge på veggene - og i taket også, dersom jeg rekker, sier Kilpper.

Han jobber nærmest døgnet rundt sammen med et knippe kunststudenter. Motivene blir ledsaget av tekst, noen blir hyllet, andre får passet påskrevet.

Dronningen av diamanter - Kunstnere i Norge har gjennom ti år fått en vesentlig lønnsreduksjon. Det må regjeringen og kulturminister Thorhild Widvey ta ansvar for. Derfor er hun med, sier Kilpper og fortsetter:

- Jens Stoltenberg og Ine Eriksen Søreide vil ha mer våpen, og bruker penger på det. Det er ikke mer våpen vi trenger i verden.

Dronning Sonja er er kjent for sitt brennende engasjement for kunst, men hun blir tvetydig framstilt med tankeboble en diamentkledd hodeskalle av av Damien Hirst.

Edward Snowden - Her er varsleren Edward Snowden i en fiktiv samtale med filosof og poet Friedrich Schiller. Her er den tyske filosofen Walter Benjamin. Du vet, estetikk og frihet hører sammen

Det sier Kilpper og peker han på ansiktet til den nylig avdøde forfatteren Henning Mankell, som for kunstneren også var en stor humanist.

Når rommet med tresnitt på gulv, tak og vegger er ferdig, vil man praktisk talt være inni kunstverket - som da både framstår i et negativ og positiv uttrykk, nærmest som et svart/hvitt-film.

- Da kan man velge, vil man se på det positive eller det negativt, i dobbelt forstand, sier Kilpper.

100 bilder gjennom 500 år Tresnitt er en av de eldste formene for kunst, og finnes det en forbindelse mellom dagens digitale billedmedier og fortidas tresnitt? spør pressesjef Elise Lund ved museet:

- For fem hundre år siden ble tekst og bilder spredt til folk flest i form av tresnitt.

Spranget er kanskje stort til dagens digitale reproduksjonsmedier, men den demokratiske tanken om mangfoldiggjøring og spredning av bilder utgjør fortsatt kjernen.

Dürer, Munch og Gauguin Utstillingen omfatter verk av kjente kunstnere som Albrecht Dürer, Edvard Munch og Paul Gauguin til Hanne Borchgrevink, Tore Hansen, Kierulf-søstrene og Mamma Andersson.

Et av motivene viser Munchs «Skrik» med, for de fleste, en ukjent mann i forgrunn.

- Det henger et bilde av ham på museet. Han heter Mehmet, en kurder som ble kastet ut av Norge for et år siden. Han jobbet i flere år som vakt på Nasjonalgalleriet med å vokte den fremste kunsten Norge kan by på, sier Kilpper, som ikke er nådig i hvordan Norge, og andre land, behandler mennesker i nød.

KREATIVE TRESNITT Den tyske billedkunstneren Thomas Kilpper arbeider med tresnitt i store formater og med et samfunnskritisk perspektiv. I utstillingen «Avtrykk. Tresnitt fra fem århundrer", på nasjonalmuseet i Oslo, har han fått en egen sal. Her vil han bruke gulvet til å lage tresnitt og deretter montere avtrykkene som en tredimensjonal installasjon i rommet. Alle foto: Endre Vellene / Dagbladet
STØVSUGER SIV: For at trykket skal bli så rent som mulig må hver minste sagflis støvsuges før malingen kan legges på. Kilpper har fått med seg flere studenter fra flere verdenshjørner til å hjelpe ham med dette prosjektet.
VERDIG FARVEL: Som en hyllest til nylig avdøde Henning Mankell har også den fokekjære forfatteren fått en plass i kunstprosjektet.
ROYAL KRITIKK: Heller ikke de kongelige får unslippe Kilppers samfunnskritikk. Dronning Sonja vil etterhvert figurere rundt en haug med diamanter.
ENGASJERT: Thomas Kilpper blir ivrig når han forteller om meningen bak prosjektet.
FIKTIV SAMTALE: Ved kreativ bruk av tekst har varsleren Edward Snowden og filosof Friedrich Schiller en samtale seg i mellom.
MINISTERIET: Thomas Kilpper har ikke møtt noen av de norske ministrene, men flere av dem blir portrettert. Her, kulturminister Thorhild Widvey.
VÅPEN-JENS:? Det er NATO-sjef Jens Stoltenbergs ønske om å bruke mer penger på våpen. Slike uttalelser gjør at han ender opp på veggen til Kilpper.
KLAR TALE: Selv om teksten på gulvet er i negativ form er det ikke vanskelig å forstå budskapet finansministeren har fått påklistret.
EKTE HÅNDVVERK: Thomas Kilpper lager det meste av kunsten i dette prosjektet for hånd.
UKJENT ANSIKT: Det er ikke bare kjentfolk som meisles ut. Kurdiske Mehmet jobbet i årevis som vokter av kunsten på nasjonalgalleriet. Så ble han kastet ut av landet. Nå taler bildet av ham sin sak gjennom kunstprosjektet.
MED SKOA PÅ : Selv om hele gulvet er dekket av kunst er det ingen som kommer til å be deg ta av skoa. Her tråkker man rett på verket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!