OVERLEVERT: I oktober i fjor satte Regjeringen ned et ekspertutvalg ledet av Tore Olaf Rimmereid, som skulle foreslå ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK. Utvalget overleverte rapporten til kulturminister Linda Hofstad Helleland fredag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 OVERLEVERT: I oktober i fjor satte Regjeringen ned et ekspertutvalg ledet av Tore Olaf Rimmereid, som skulle foreslå ulike modeller for fremtidig finansiering av NRK. Utvalget overleverte rapporten til kulturminister Linda Hofstad Helleland fredag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Tysk medieforsker om forslag til ny NRK-lisens: - Blir ingen stor overgang for Norge

Tyskland har finansiert sine statlige mediekanaler med husstandsavgift siden 2013.

(Dagbladet): - Jeg tror ikke dette vil bli en stor overgang for Norge, sier Tina Bettels-Schwabbauer fra Tyskland

Hun er redaktør for European Journalism Observatory i Dortmund, og har forsket på internasjonale mediesystemer ved Technischen Universität Dortmund.

Bettels-Schwabbauer sier til Dagbladet at husstandsgebyret nå er godt innarbeidet i hjemlandet.

- Det blir trukket fra kontoen hver tredje måned, og dekker de offentlige senderne som ARD, ZDF og Deutschland radio, sier hun på telefon fra Dortmund.

- Ingen stor overgang

- Tidligere hadde vi ordningen hvor bare personer som hadde et TV eller radioapparat betalte, men siden 2013 betaler alle som har en husholdning. Det virker som om folk syns det er rettferdig. Alle er jo mediekonsumenter i dag, fortsetter redaktøren.

Ifølge medieforskeren kan innbyggere som mottar ulike former for sosialstønad fritas fra avgiften. Videre forteller hun at det har vært lite kritikk av ordningen.

Fått kritikk

Av de totalt seks forslagene i rapporten «Finansiering @NRK», som ble forelagt Kulturdepartementet fredag, er det det anbefalte forslaget om husstandsavgift som har fått mest oppmerksomhet, og kritikk.

Essensen i forslaget er: Det er så lite sannsynlig at noen ikke har utstyr til å bruke innhold fra NRK at man skal gå vekk fra å knytte NRK-lisensen til en tv-mottaker, eller apparater som tv, nettbrett, pc og mobil.

Dagbladet tok en ringerunde til de forskjellige politiske partiene i Norge, og flesteparten av representantene, inkludert Trine Skei Grande, mener Norge bør se til Finland der kringkasteren finansieres gjennom en egen skatteordning.

SV, Høyre, Frp, KrF og Venstre er positive til en slik ordning. Arbeiderpartiet er mer avventende.

Seks modeller

I dag trenger som kjent ikke personer som strømmer NRK å betale lisens. Det økende antallet nordmenn som bruker NRK som gratispassasjerer vil bli en utfordring for statskanalen i framtida, og en ny finansieringsmodell skal få bukt med problemet.

Dagbladet presiserer at det såkalte «NRK-bidraget» som husstandsavgiften blir kalt, er ett av totalt seks forskjellige foreslåtte modeller.

- Ikke overrasket

Alle forslagene skal gjennomgås av Kulturdepartementet før en endelig ordning skal legges fram for Stortinget og eventuelt vedtas.

Målet er å lande en ny finansieringsmodell innen året er omme.

Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, mener at NRK bør finansieres over statsbudsjettet.

- Da kan man legge ned lisensavdelinga, og samtidig synliggjøre NRKs ressursbruk. Det gir bedre kontroll over effektivitet og størrelse. Samtidig gir det også en anerkjennelse av betydningen NRK har som mediepolitisk og kulturell instutisjon, sier Markussen.