Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tysk museum oppdaget falsk Monet

Avslørt av undersøkelser.

(Dagbladet.no): Et tysk museum offentliggjorde torsdag at et verdifullt maleri i samlinga, Claude Monets «La Seine à Port-Villez», er falskt, skriver nyhetsbyrået AFP.

Museet Wallraf-Richartz i Köln oppdaget at maleriet ikke er ekte da de gjorde undersøkelser i forbindelse med en kommende utstilling.


- Restaureringsavdelinga vår undersøkte rundt 70 malerier med røntgen, infrarød teknologi og malingstester for å kunne gjøre rede for kunstnerens teknikk, sier Stefan Swertz til AFP.

- Det var flere ting som fikk oss til å se nærmere på «La Seine à Port-Villez», og nå har vi ingen som helst tvil om at verket ikke ble malt av Monet, sier han.

En detalj var at kunstnerens signatur var malt to ganger, muligens for å bli mørkere.


- Slikt skjer ikke med en original. Kunstneren slenger bare en signatur på canvasen. Dessuten var motivet malt over en tegning som ikke var i Monets stil, forteller Swertz.

En tredje indikasjon var en fargeløs substans som var tilsatt for å få maleriet til å se eldre ut.

De ansatte ved museet ser ifølge Swertz filosofisk på oppdagelsen:

- Vi gråter med det ene øyet og ler med det andre, som vi sier på tysk. Det er et forferdelig tap, men også en prestasjon. Vi er stolte over at undersøkelsene våre kunne avsløre dette.

IKKE MALT AV MONET: Det tyske museet oppdaget at dette maleriet er falskt da de gjorde undersøkelser for å sette seg inn i kunstnerens teknikk. Foto: SCANPIX
IKKE MALT AV MONET: Det tyske museet oppdaget at dette maleriet er falskt da de gjorde undersøkelser for å sette seg inn i kunstnerens teknikk. Foto: SCANPIX Vis mer

Maleriet ble donert til museet i 1954. Det vil fortsatt bli vist i den planlagte utstillinga og i museets faste kolleksjon, men med en forklaring. Wallraf-Richartz har fortsatt fem Monet-originaler.


- Vi har selvsagt sjekket alle, og de er autentiske, legger Swertz til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media