<strong>HØYREPOPULISTER:</strong> «Vi er folket» står det på bannerne til de innvandringsfiendtlige demonstrantene i Pagida som marsjerer i Dresden og andre tyske storbyer. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HØYREPOPULISTER: «Vi er folket» står det på bannerne til de innvandringsfiendtlige demonstrantene i Pagida som marsjerer i Dresden og andre tyske storbyer. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Tysk orkan fra høyre

Ikke før har Tyskland fått sitt høyrepopulistiske parti, så marsjerer en antiislamsk massebevegelse gjennom storbyenes gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Det begynte for ti uker siden i Dresden, der noen få hundre demonstranter kalte seg «Patriotiske europeere mot islamisering av Aftenlandet» (Pegida) og marsjerte brølende gjennom byen med paroler mot islamske innvandrere. Ali selger narkotika, Ali skal rett hjem, var - i grove trekk - budskapet. Forrige uke hadde demonstrasjonen samlet 17500.

TYSKE REPORTERE som våger seg i nærheten av opptoget blir jaget vekk av vakter som skal hindre at demonstrantene snakker med «systemets løgnpresse». Talere fra ytterste høyre fløy holder appeller om kjærlighet til fedrelandet, tyske arbeidsplasser til tyskere, politikere som har sviktet vanlige folk, overklassen som utbytter dem - men verst av alt - om muslimene som flommer mer eller mindre ukontrollert inn. «Wir sind das Volk» skråler mengden - og har gjort den østtyske opposisjonens kamprop fra tida før Murens fall til sitt eget.

FENOMENET HAR bredt seg vestover i landet, med lokale avleggere i flere av de økonomiske kriseområdene i Ruhr og langs Rhinen. Men der er de vesentlig færre, og mange deltakere er gamle kjenninger fra den alle ytterste høyresida.

I BEGYNNELSEN forsøkte de to folkepartiene å ignorere demonstrantene. En sosialdemokratisk innenriksminister kalte dem «nynazister i nålestripete dresser» mens andre tok fram karakteristikker som «pakk», «avskum» og «latterlige skikkelser». Flere intervjuer med deltakere viser at brorparten nettopp ikke er folk som vanligvis går over på rødt. En fyr med hatt mumler at han tror alle asylsøkerne kommer til å koste ham pensjonen.

En annen mener vel antakelig «islamister» når han har angst for at herboende «muslimer» kan finne på å «skjære over halsen på meg sjøl og kona». Han som trodde at han uttalte seg til tysklandsredaksjonen i «Moscow Today», gikk rett på limpinnen til ZDFs humoravdeling og bekreftet begeistret at «en eneste salafist er 100 ganger verre enn et stadion fullt av homser».

HØYREPOPULISTENE i «Alternativt for Tyskland» (AfD) dannet egentlig partiet for å slåss mot euroen, men fikk før siste høsts forbundsdagsvalg et voldsomt løft, da innvandrerskepsis, asylkritikk og islamfrykt ble satt på dagsorden. Partiet er allerede representert i flere delstatsparlamenter, og i CDU og CSU brer panikken seg, etter hvert som AfD vinner stadig større tilslutning fra dem som burde utgjøre de to konservative søsterpartienes høyreflanke.

Hvis Pegida plutselig blir massebevegelse og medlemmene stemmekveg for AfD, kan høyrepopulistene om tre år rykke inn i Forbundsdagen med like mange prosent som Sverigedemokratene i Riksdagen.

KJENNERE AV DEN tyske ekstremistscenen peker på at også noen hundre nynazister befinner seg blant de ukentlige medløperne i Dresden - men at deltakerne først og fremst kommer fra middelklassen og at mange av dem er forhenværende tilhengere av de etablerte partiene.

Disse menneskene er virkelig bekymret for framtida og de føler seg overkjørt og/eller glemt av politikerne, som på ti måneder har sluppet inn 150000 flyktninger og som nå åpner for ytterligere 200000 neste år, forklarer statsviteren Hajo Funke, som er professor og en mye brukt kommentator i tyske medier.

DET HØYREPOPULISTISKE partiet Alternativ for Tyskland (AfD) er minst like islamkritisk og innvandrerskeptisk som Pegida, men har ledere som vet hvor grensene går for åpenlys rasisme. Angela Merkel har lagt ned totalt forbud mot AfD-allianser på alle nivåer og vil vise kald skulder på permanent basis.

NÅ DRAR Siegmar Gabriel i nødbremsen. Den sosialdemokratiske formannen vil ha dialog med demonstrantene. Kostnader og antall asylmottakere må på bordet og folk skal få vite hvor mye - eller hvor lite - flyktningene mottar i støtte, lover han - og forsikrer at han vet om mange skikkelige samfunnsborgere som en gang i uka marsjerer gjennom Dresden.

EUROKRISE, EU-skepsis, terrorfrykt, frustrasjon over at Angela Merkels koalisjonsregjering slipper inn hundretusener uten å ta befolkningen med på råd, ser ut til å være den eksplosive cocktailen som skulle til for å få de utilfredse opp av sofaen og ut i gatene.

Greier de å bli en seriøs politisk kraft, vil de nye aktørene også smadre dagens parlamentariske styrkeforhold - og under alle omstendigheter skjerpe tonen i tysk politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer