Tysk professor obduserte for åpen scene

Den uortodokse tyske professoren Gunter von Hagens trosset onsdag kveld trusler og protester, og obduserte en 72 år gammel forretningsmann som døde i mars for åpen scene.

Seansen fant sted i et kunstgalleri i London, og var den første offentlige obduksjon på De britiske øyene siden 1830.

Von Hagens risikerer nå tre måneders fengsel for å ha trosset advarslene fra britiske helsemyndigheter, som hevder at verken professoren eller lokalene der obduksjonen fant sted hadde de nødvendige tillatelser.

Fullt hus

Om lag 350 mennesker kjøpte billetter til 130 kroner for å følge von Hagens obduksjon fra salen, og fikk en opplevelse de sent vil glemme.

Den 57 år gamle tyske professoren gikk til oppgaven med iver, iført kirurg-klær og svart hatt, og svarte villig vekk på spørsmål fra salen mens han trakterte skalpell, sag og andre instrumenter.

På benken lå liket til en 72 år gammel alkoholisert og kjederøykende tysk forretningsmann som døde i mars, og som professor von Hagens med familiens tillatelse siden hadde bevart ved hjelp av kjemikalier.

Sendte rundt

Obduksjonen startet med et skalpellkutt fra skulder til skulder på liket, før von Hagens plukket ut indre organer som hjerte og lunger og plasserte dem i skåler.

Hodeskallen ble deretter åpnet med sag, hjernen ble tatt ut og delt opp i biter som også ble plassert i skåler, som den tyske professoren deretter sendte rund blant tilskuerne.

For mange ble opplevelsen åpenbart i sterkeste laget, mens andre mente obduksjonen var en stor og lærerik opplevelse.

- Ikke grotesk

- Det var fantastisk og jeg lærte mer om hva som foregår inne i kroppen enn jeg noensinne hadde trodd jeg skulle lære. Jeg syns ikke dette var noen grotesk opplevelse, sa Pete Freeman, en av tilskuerne.

Professor Gunter von Hagens understreket selv før obduksjonen at han ikke fryktet arrestasjon.

- Jeg gjør dette for demokratiet. Dette er et demokratisk land, og jeg er sikker på at det ikke vil bli noen arrestasjoner, sa von Hagens før han begynte.

Professoren forsvarte samtidig forestillingen ut fra offentlighetens rett til å vite hvordan obduksjoner foregår.

- Folk i dette landet blir forespurt hver eneste dag om å gå med på obduksjon. Hvordan kan de gjøre det når de er fratatt muligheten til å se hva dette er, sier von Hagens.

(NTB-Reuters)

<B>POPULÆRT:</B> Om lag 350 mennesker kjøpte billetter til 130 kroner for å følge von Hagens obduksjon i Atlantis gallery i London i går.
<B>72 ÅR GAMMEL FORRETNINGSMANN:</B> Det er ingenting spesielt med ham, forklarte kunstprofessoren, som fikk familiens tilltatelse til å bruke liket.
PUBLIKUM DELTOK:</B> Kroppsdeler ble sendt rundt for nærmere iakttakelse.