Tysk psykologisk thriller

Debutant med intrikat og gjennomført psykologisk thriller.

BOK: Sebastian Fitzek er en av svært få tyske spenningsforfatterne som oversettes til norsk, men hans debutroman «Terapien» er til gjengjeld en usedvanlig intrikat og overbevisende psykologisk thriller.

Sporløst borte

Den tolv år gamle datteren til Viktor Larenz forsvinner brått mens hun er inne på et legekontor. Hun er sporløst borte, og etter hver som tiden går antar man at hun er død. Viktor, som er en kjent psykiater, bryter helt sammen når han ikke får vite mer om datteren sin, og får verken skikk på privatliv eller karriere. Fire år etter har han søkt tilflukt på sommerhuset sitt på ei lita øy, og her blir han oppsøkt av Anna Spiegel, en ung kvinne med store psykiske problemer. Hun lider av vrangforestillinger, og en av dem dreier seg om en forsvunnet liten jente.

Viktor er villig til å finne håp i alt, men også han skjønner etter hvert at det er noe merkelig med kvinnen. Hvor merkelig forstår han likevel ikke før helt mot slutten av boka. Uansett blir både Viktor og den mystiske kvinnen isolert på øya, når en voldsom storm hindrer enhver form for kommunikasjon. Og i løpet av stormens herjinger får Viktor klarhet i litt av hvert.

Uhyggestemning

«Terapien» er en ikke helt kronologisk oppbygd historie, et grep som er med på å underbygge uhyggestemningen og følelsen av det ligger noe uforklarlig og uhåndgripelig bak det hele. Den inneholder en del kapitler som beskriver Viktors terapi etter opplevelsene på øya, men de er brukt som innledninger til nye biter av fortellingen om Viktor og mystiske Anna. Og avslutningen byr på en uventet vri, hvor Sebastian Fitzek viser at han er i stand til å konstruere en svært godt gjennomtenkt intrige.