KOMMENTARER

Tysk skjebnevalg

En høyrepopulistisk firebarnsmor står klar til å omkalfatre den politiske arkitekturen i Tyskland. Angela Merkel slåss med ryggen mot veggen i helgas valg, skriver Asbjørn Svarstad.

Tysk skjebnevalg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Frauke Petry (41) feide for to år siden for alvor inn på det politiske arenaen og kuppet etter hvert ledelsen for Alternativ für Deutschland (AfD) fra de mørkeblå herrene som egentlig hadde grunnlagt et anti-euro-parti. Den nasjonalkonservative firebarnsmoren la ikke skjul på sin sterke skepsis til tysk flyktningpolitikk. Men hun visste alltid hvor grensene gikk og holdt seg på den korrekte siden av streken.

Etter hvert som Pegida markerte seg og stadig flere AfD-funksjonærer åpenlyst marsjerte med, har Petry gradvis tonet ned den skarpe avstanden. Nå forklarer hun fenomenet med at mandagsdemonstrantene i Leipzig er ganske vanlige småfolk som av et ærlig hjerte frykter for døtrene sine og landets økonomiske framtid.

Frauke Petry visste å sprute godt med bensin på bålet som oppsto etter de dramatiske hendelsene nyårsaften i Köln. Nå hadde AfDs fått sine villeste forutsigelser bekreftet, der lokale jenter ble utsatt for overgrep mens politiet snudde ryggen til og mediene tiet i tre døgn om hva som hadde skjedd og hvilke nasjonaliteter som først og fremst utmerket seg.

Les også: Ja, vi har vært forbanna, og vi har vært det lenge.

Selv overfor den rasistiske pøbelen i Clauswitz - som i over en time sperret veien for en buss med nyankomne asylsøkere - har Petry forståelse. Hun skiftet nylig ut prestemannen sin med en rabiat AfD-formann fra Rhinland, og observatører går ut fra at stadig mer ytterliggående posisjoner kan skyldes inspirasjon fra den nye samboeren. (Det har høy underholdningsverdi å følge eksmannen på Twitter - der han langer ut mot ekskonas budskap og for Merkels politikk.)

Prominente representanter fra begge de to folkepartiene SPD og CDU har under valgkampen i Baden Württemberg, Rheinland Pfalz og Sachsen Anhalt nektet å møte AfDs folk til TV-debatt - med et møllspist argument om at de ikke vil bidra til å gjøre høyrepopulistene stuereine. Meningsmålerne har lenge bare mottatt skeptiske flir som svar på sine advarsler om at AfD ligger an til å gjøre et kjempevalg. Søndag kom første kvittering i form av delstaten Hessens kommunevalg, der nykommerne kunne notere et resultat på 13 prosent - med opp mot 20 prosents tilslutning i enkelte byer.

I Merkels eget parti har det ulmet lenge. Rasende CDU-folk på lokal- og delstatsnivå må se på at medlemmer og tradisjonelle støttespillere forsvinner i store skarer over til AfD, og at deres egen tilslutning er i fritt fall. Men forsøk på opprør i form av partiinterne krav om betraktelig færre flyktninger faller på steingrunn hos kansleren. Hun nekter å innføre en øverste årlig kvote, og hun vil ikke snakke offentlig om hvor mange hun mener det egentlig er plass - og økonomi - til.

For Merkel handler det om ryggmargsreflekser. DDR-oppveksten lærte henne blant annet hva det vil si å være sperret inne bak piggtråd. Fra sin prestefar lærte hun å åpne døra for langveisfarende som av en eller annen grunn trenger hjelp. Når journalistene borer, kan hun kikke opp med et overrasket blikk og minne om at partiet hennes har et navn som begynner på «kristen».

Sosialdemokratene spås en enda verre nedtur enn den CDU kan budsjettere med denne helga. Verst blir det i Sachsen Anhalt, der AfD kan komme til å lukte på 20-tallet. Men også i tradisjonelt stokk konservative Baden Württemberg, går det i retning av et tap på seks, åtte, ti prosent for CDU. Det betyr at partiet blir mindre enn de Grønne.

Det er slett ikke sikkert at tirsdagens EU-avtale med tyrkerne er nok til å få Merkels klassiske velgere opp av sofaen under kommende søndags valg. Observatørene frykter lav deltakelse, og at AfD - med et gigantisk oppbud av proteststemmer - får tosifret tilslutning i alle de tre delstatene.

Resultatet på søndag kommer under alle omstendigheter til å gjøre Frauke Petry til den ekstrempopulistiske høyresidas ubestridte dronning i Tyskland. Angela Merkel går på sin side usikre uker i møte. Med valgkatastrofe på hjemmebane og et EU hvor de andre medlemmene nekter å ta seg av flyktninger, sitter Angela Merkel utrygt i kanslerstolen.

Forståsegpåerne var ikke sikre på at kansleren ville overleve siste årsskifte. Nå setter de pengene sine på at hun seinest får sparken før sommeren er omme. Da blir det kroken på døra for flyktninger og et endelig farvel til den tyske velkomstkulturen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer