RÅ MAKT: Angela Merkel, François Hollande og Alexis Tsipras under toppmøtet i EU i helga. Merkel tvang Tsipras i kne, mens Hollande forsøkte å få det til å gå så skånsomt som mulig. Men, det ble en stygg ydmykelse. Foto: AFP / Scanpix / JOHN MACDOUGALL
RÅ MAKT: Angela Merkel, François Hollande og Alexis Tsipras under toppmøtet i EU i helga. Merkel tvang Tsipras i kne, mens Hollande forsøkte å få det til å gå så skånsomt som mulig. Men, det ble en stygg ydmykelse. Foto: AFP / Scanpix / JOHN MACDOUGALLVis mer

Tysk tortur

Hellas er ydmyket og satt under formynderskap, forholdet Paris-Berlin har fått en støyt, EU er skadet og spøkelser fra fortida truer Tyskland, skriver Einar Hagvaag.

Kommentar

Etter ei dramatisk helg uten like i EUs historie, med bittert munnhoggeri under de 17 timer lange forhandlingene, kunne presidenten i EU-rådet, Donald Tusk, litt før klokka ni mandag morgen melde om en avtale mellom EU og Hellas. Han hadde ved soloppgang nektet forhandlerne å forlate rommet.

Hellas kan få en tredje krisepakke med lån på 82 til 86 milliarder euro mot å innfri mye stengere krav enn landet har har levd med de siste fem år. Først må Vouli, parlamentet i Hellas, vedta hele avtalen uten endringer. Innen onsdag må det vedta flere lover om reformer, blant annet om pensjon og moms. I løpet av to-tre uker må så avtalen godkjennes av parlamentene i flere EU-land, deriblant Tyskland, Nederland og Finland. Så kan forhandlingene om den nye krisepakken begynne. I mellomtida vil Hellas få et kortsiktig nødlån for å kunne holde seg flytende.

Hellas er ydmyket og satt under et enda strengere formynderskap enn før. Den forhatte «Troikaen» av långiverne, EU-kommisjonen, Eurobanken og Pengefondet, som er omdøpt til «institusjonene», skal være på plass i Hellas og passe på. Landet er fratatt resten av sin  økonomiske suverenitet. De kravene som den greske statsministeren Alexis Tsipras får med hjem, er døpt «skrekkens liste» av enkelte i EU. Forhandlingene var som «åndelig tortur» av Tsipras, sier vitner.

Den tyske finansministeren, Wolfgang Schäuble, kom til møtet i Eurogruppa lørdag med et brev som skapte sjokkbølger. Han ville ha Hellas «midlertidig ut» av euro-samarbeidet, noe andre kalte umulig tøv og døpte for «farvel-klausulen». Han krevde privatiseringer i Hellas verd 50 milliarder euro som skulle settes i et fond i Luxemburg, utenfor gresk styring, og brukes til å styrke greske banker, betale på gjelda og - om det ble noe igjen - til investeringer.

Under finansministrenes forhandlinger forsøkte Mario Draghi, sjefen for Eurobanken, som holder de greske bankene flytende med nødlån, å minne om hvor mye det haster å få til en avtale.

- Tar du meg for en idiot? avbrøyt Schäuble.

Utenriksministeren i Luxemburg, Jean Asselborn, advarte Tyskland mot å ødelegge sitt rykte i EU og verden, mot å skape en konflikt med Frankrike, som vil være en katastrofe for Europa, og mot å gjenopplive «spøkelser fra fortida».

Italias statsminister, Matteo Renzi, fortalte til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel: «Nok er nok! Å ydmyke en europeisk partner videre når Hellas har godtatt kravene er utenkelig.»

Men Merkel kom til toppmøtet uten tillit til Tsipras, sa hun. Frankrikes president, François Hollande, var i fryktelig klemme og forsøkte å mekle. Han, Merkel, Tsipras og Tusk hadde flere møter. I løpet av natta ble privatiseringsfondet flyttet til Hellas og «midlertidig» utkasting unngått.

Men hvor mye tåler Hellas av denne drakoniske medisinen? Nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugmann, kaller det «galskap». Fem års hestekur har fått en firedel av den greske økonomien til å fordampe allerede. I stedet for å gi et håp til et samfunn i nød og krise kommer EU med krav om mer av det samme.

Politisk er dette et forsøk på kupp mot Tsipras, mener mange. Kan han overleve dette som statsminister? Det ser ut som tysk hevn over Tsipras, Syriza, den greske venstresida og greske velgere allment. Hvis nå Syriza og den greske regjeringa sprekker, har man i fall lykkes. EU har kastet ut ei redningsbøye til grekerne - til å henge seg i, kan det se ut til.

Tyskland hadde med seg andre land på den harde linja overfor Hellas. Men det er nok flere land i EU som er skremt av denne maktutfoldelsen. Skadene er mange. Foruten å ydmyke et medlemsland fullstendig har Tyskland et omdømme å bygge opp igjen som samarbeidsvillig i EU. Forholdet mellom Tyskland og Frankrike, den skalte aksen Paris-Berlin, har fått en hard medfart, uansett om Hollande og Merkel utad prøver å glatte over sårene. Instutusjonene i EU er skadet. Eurogruppa av finansministre har gang på gang vist seg ute av stand til å treffe vedtak. Kommisjonen, under ledelse av Jean-Claude Juncker, kjempet for samholdet, men ble skjøvet ut på sidelinja.

Og utad er tilliten til såvel euro-samarbeidet som EU svekket etter fem års krise som endte i dette svært lite ærerike basketaket. Bildet fra EU denne helga er av et krigsherjet politisk landskap, et bilde av rå makt, ydmykelse og ødeleggelse.

 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.