POLITISK DUETT: Forbundskansler Angela Merkel og utfordreren Martin Schulz møttes til et fjernsynsoverført ordskifte søndag, hvor de var skjønt enige om det meste. Deres partier regjerer da også sammen for andre gang. Foto: WDR / AP / NTB Scanpix / Herby Sachs
POLITISK DUETT: Forbundskansler Angela Merkel og utfordreren Martin Schulz møttes til et fjernsynsoverført ordskifte søndag, hvor de var skjønt enige om det meste. Deres partier regjerer da også sammen for andre gang. Foto: WDR / AP / NTB Scanpix / Herby SachsVis mer

Valget til Forbundsdagen i Tyskland

Tysk tospann ga ingen tvekamp

Tysk politikk ble ikke mer spennende under søndagens politiske ordskifte mellom kristeligdemokraten Angela Merkel og sosialdemokraten Martin Schulz. Det var som et møte mellom to medspillere.

Kommentar

Såkalt «kjedelig» politikk har utviklet seg til en tysk dyd. Landets mest kjente – og mest vellykkede – politiske slagord er et godt bilde: «Ingen eksperimenter!»

Ved siste årsskifte så det ut som om noe var i endring. Martin Schulz valgte å gå av som president i Europaparlamentet for å dra hjem for å lede Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD) og utfordre kristeligdemokraten Angela Merkel som forbundskansler. Folkelige Schulz kom i januar inn som et friskt pust i det politiske landskapet. Han fikk raskt stor nok oppslutning til å måtte regnes som en mulig neste regjeringssjef i Berlin av både motstandere og tilhengere. Men det var i januar.

Søndag, tre uker før valget til Forbundsdagen 24. september, møttes Merkel og Schulz til det første og eneste ordskiftet i valgkampen, som ble sendt samtidig i fire fjernsynskanaler. Mange politiske iakttakere regnet det som den siste muligheten for Schulz til å snu styrkeforholdet blant velgerne. I siste meningsmåling ledet Merkel og CDU/CSU med 38 prosent oppslutning, mot 24 prosent for Schulz og SPD.

Det som kunne ha vært en politisk duell i fjernsyn, endte mest som en politisk duett. I 90 minutter kom det ikke fram noen virkelig viktig politisk uenighet mellom de to. Det er heller ikke så underlig. Kristeligdemokratene og sosialdemokratene har regjert sammen fra 2005 til 2009 og igjen fra 2013 til 2017, hele tida med Merkel som forbundskansler. Den politiske opposisjonen, den lille som finnes, slapp ikke til.

Schulz forsøkte å angripe Merkel for å være for ettergivende overfor Tyrkia, hvor tolv tyskere nå sitter fengslet av politiske grunner. President Recep Tayyip Erdogan, som har vært i krangel med Tyskland om mange ting, har oppfordret de tyrkerne som lever i Tyskland, til å ikke stemme på verken CDU, SPD eller De Grønne.

- Forbundskansler, jeg ville avslutte forhandlingene om medlemskap for Tyrkia i EU, sa Schulz for å sette Merkel i knipe.

- Jeg ser ikke for meg at de noen gang blir med. Og jeg trodde heller aldri at det ville skje, svarte hun.

Hun la til at hun vil snakke med de andre EU-landene om å få slutt på samtalene. Etterpå hisset Erdogan seg opp over dette, men mellom Schulz og Merkel var det skjønn enighet.

Da Merkel ble spurt om å heve pensjonsalderen til 70 år, som en del av hennes parti foreslår, erklærte hun seg «klart imot» dette. Det kom øyensynlig overraskende på Schulz.

- Takk for å ha overtatt sosialdemokratenes standpunkt, sa han smilende.

«En duell til å sovne av», lød kommentaren i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

55 prosent av seerne, som ble spurt etterpå, anså Merkel som mest overbevisende, mens bare 35 prosent foretrakk Schulz. Så mye som 64 prosent mente Merkel virket mer kompetent, mot 20 prosent for Schulz. Dette er det beste skussmålet Merkel har fått i de fire fjernsynsdebattene som hun har deltatt i fra 2005. I de tidligere debattene har hun, etter seernes mening, tapt for sine motstandere. Men hver gang har velgerne gjort henne til forbundskansler.

Nei, her er det sannelig «ingen eksperimenter!»