Eks-Pink Floyd-stjerne

Tysk tv avlyser Roger Waters-konserter på grunn av Israel-boikott

Blir beskyldt for antisemittisme.

MOT ISRAEL: Den tidligere Pink Floyd-stjernen Roger Waters oppfordrer kolleger til ikke å holde konserter i Israel. Nå blir han selv boikottet - i Tyskland. Foto: Eirik Helland Urke
MOT ISRAEL: Den tidligere Pink Floyd-stjernen Roger Waters oppfordrer kolleger til ikke å holde konserter i Israel. Nå blir han selv boikottet - i Tyskland. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To konserter sommeren 2018 med den tidligere Pink Floyd-musikeren Roger Waters skulle bli tv-sendt til et stort publikum i Tyskland.

Det ser det nå ut til at det ikke blir noe av etter at fem tv- og radiokanaler i ARD-nettverket vil ikke sende de planlagte livekonsertene 1. og 2. juni neste år.

Oppforder til Israel-boikott

Ønsket var at Roger Waters' konserter i Berlin og Köln skulle nå ut til et enda større publikum enn dem som har kjøpt billetter, melder Politikken.

Det skyldes Water' politiske engasjement og at han oppfordrer artister til å boikotte Israel.

Ikke alle er like begeistret for at planene om å sende konsertene, både i radio og tv, nå blir droppet. Rundfunk Berlin-Brandenburg, (RBB), vil ikke sende konsertene av hensyn til det jødiske samfunnet, skriver The Guardian.

Politisk aktiv

MØTER MOTSTAND: Roger Waters. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MØTER MOTSTAND: Roger Waters. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Å ha en klar mening på dette området er viktig for RBB og for de jødiske samfunn i Berlin og Brandenburg, sier kreativ direktør i RBB, Patricia Schlesinger, i en pressemelding.

Roger Waters er politisk aktiv i bevegelsen Boycott, Divestment & Sanctions (BDS).

Den har som formål å legge internasjonalt press på Israel, spesielt innenfor problemstillingene palestinske flykninger i eksil, okkupasjonen av Vestbredden og Gaza og forholdene for palestinske borgere i Israel.

Kaller det totalt latterlig

Roger Waters' turnémanager tar artisten i forsvar.

- Jeg kan ikke og vil ikke nekte ham retten til at mene hva han vil, sier konsertarrangør Marek Lieberberg.

Han uttykker forståelse for at tyske jøder er bekymret for en voksende anti-semittisme i Tyskland. Samtidig kaller han tv- og radiokanalenes avgjørelse om ikke å sende Waters-konsertene for totalt latterlig.

Legger press på kolleger

Roger Water har sammen andre BDS-medlemmer, blant andre den kjente artisten, komponisten, musikeren og produsenten Brian Eno og filmregissør Ken Loach, kritiserte den australske artisten Nick Cave for å ha planlagt konserter Israel.

KOLLEGA: Roger Waters kritiserer Nick Cave for å ville spille i Israel. Foto: Lars Eivind Bones
KOLLEGA: Roger Waters kritiserer Nick Cave for å ville spille i Israel. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det sentrale råd for jøder i Tyskland er, ifølge The Guardian, glad for at Roger Waters møter motstand:

- Den besluttsomme reaksjonen fra ARD-kanalene er et viktigt signal om at antisemittisme ikke hører hjemme i Tyskland, sier Josef Schuster, president i Zentralrat der Juden.

Tidligere har artister som Elvis Costello og Lauryn Hill avlyst konserter i Israel som følge av press fra BDS, skriver The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer