Tyske erfaringer

En politikk basert på folks hverdagserfaringer er det som må til, skal Arbeiderpartiet og Stoltenberg unngå mindre enn åtte år i opposisjon.

MÅ LEGGE OM: «Greier ikke Arbeiderpartiet å lage en politikk basert på folks livserfaringer, blir det åtte år i opposisjon — minst», skriver kronikkforfatter Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl
MÅ LEGGE OM: «Greier ikke Arbeiderpartiet å lage en politikk basert på folks livserfaringer, blir det åtte år i opposisjon — minst», skriver kronikkforfatter Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hvordan kunne Jens Stoltenberg tape makten i Norge? Han er jo så populær og Norge går så bra.» Spørsmålet kommer fra samtlige svensker, dansker og tyskere jeg møter i Berlin i forbindelse med det tyske valget. Jeg forteller dem Stoltenbergs egen analyse. Ting gikk bra, men regjeringsslitasjen gjorde at velgerne ønsket nye farger. Ikke noe annerledes, men noe nytt. Åtte år er tross alt lenge i moderne politikk. De nikker, men de godtar ikke svaret. For det er nettopp populære statsministere som gjør at borgerlige partier vinner gjenvalg på gjenvalg i våre naboland. I Danmark satt de borgerlige ved makten i ti år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt sitter på det sjuende året i Sverige. I Tyskland kommer Angela Merkel og den såkalte «unionen» av de to kristendemokratiske partiene til å ta fatt på sin tredje regjeringsperiode etter valget på mandag, hvor de etter åtte år i regjering økte sin oppslutning med nesten åtte prosent. Om regjeringsslitasje skulle være en naturlig tyngdekraft er den opphevet her i Tyskland.

Trygg økonomisk styring. Om de borgerlige får det til i våre naboland, hvorfor maktet ikke populære Stoltenberg å stable på beina den tredje rødgrønne regjeringen i et land som går så bra at våre naboland ikke engang gidder å sammenlikne seg med oss? På besøk i Willy Brandt Haus, det tyske arbeiderpartiet SPDs hovedkvarter, forteller strategen Thorben Albrecht om hvorfor SPD sliter med å vinne valg: Angela Merkel er en mester i å gjøre politikken apolitisk. Hun tar ikke tak i et eneste politisk stridsspørsmål. Merkel inntar heller rollen som en apolitisk «president» som er i EU og ordner opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer