Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyske gubber

Tid for komparative, tyske studier. Hva er forskjellene, og likhetene, mellom gamle Derrick, selveste erkedetektimen på NRK, og krimserien «Leos lov» som NRK har sendt i sommer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens episode «En dealers død», klokka 21.00, var den siste av åtte. Derrick, denne søvngjengeraktige, gustne politiveteranen som alle nordmenn av en eller annen uforståelig grunn elsker, er som kjent en eldre mann. Gjennom 281 tunge episoder, som sjef for mordkommisjonen i München, ble laksefiskeren Horst Tappert naturlig nok ikke yngre.

Politisjef Leo Kress er, utrolig nok, minst like gammel. (Det tar tydeligvis lang tid å komme til topps i tysk politi.) Kress går sakte. Kress kremter, tenker og stiller skarpe, men lavmælte spørsmål. Han holder seg likevel unna det verdenskjente Derrick-spørsmålet: «Haben Sie Angst?»

Eller har Kress gudbedremeg like håpløse stålbriller som gamle D. og enda mindre karisma. Hvis det er mulig. Men Kress kjører bilen sin selv.

Uten Harry

Sjefen kunne altså vært Derricks tykke fetter. Men hvor er harry Harry Klein? Hvor er Harry Klein med oppbrett på dressjakkeermene? En liten revolusjon har inntruffet. Den lett korpulente assistenten er erstattet av flere unge, smarte, kjekke detektiver og den flinkeste av dem er attpåtil farget.

Flere likhetstrekk: Kriminaliteten foregår stadig i München. Handlingen er forutsigbar. Familien som rammes/mistenkes tilhører tysk øvre middelklasse med høflig tiltaleform og smakløs hjemmeinnredning. Derrick har alltid holdt seg til forloren, ofte litt kinky øvre middelklasse der menn er brutale og kvinnene eks-skjønnheter og utro/ulykkelige/kalde/nevrotiske.

I gårsdagens Kress hadde far penger, mor var kald og datter hadde rotet seg bort i de slemme gutta. Gjesp.

Sotfarget

Svart kjøleskap og speil på overskapene, går det an da? - Å fy faen... det råeste jeg har sett, utbrøt den ene naboen etter at den andre naboen, sterkt påvirket av interiørarkitekten, hadde fått herje. Naboen fikk forresten selv rutete vegger og hønsenetting på knallblå underskap. Nordmenn elsker å pusse opp. Ingen bruker så mange penger på å tapetsere, tapetsere, tapetsere. Det er vanvittig hvor stor del av livet og inntekten nordmenn bruker på å tapetsere. Og nå sitter vi jaggu foran skjermen fredag kveld og glaner på at andre tapetserer også.

«Forandring fryder» er tett og godt produsert. Hadde programmet var slappere klippet, hadde det vært uutholdelig kjedelig. Hm, jeg likte taklampa som egentlig var et dørslag.