Tyskere i kø for Harry Potter

Bare gomper av det mest håpløse slaget satt hjemme, da den tyske utgaven av bok nummer fem i Harry Potter-sagaen kom i salg i natt.

Bokhandlere med vett i hodet åpnet butikkdørene på slaget midnatt og fikk horder av unger i alle aldre veltende inn mot hyllene. Gompejournalister snakket og skrev om hysteri og galskap, og møtte den forakt den slags åndsfrender av Rita Slita fortjener.

I Norge kommer «Harry Potter og Føniksordenen» i salg fra mandag. Interessen har vært så stor, at forlaget Damm allerede for to uker siden måtte plusse på det opprinnelige opplaget på 120.000 med 25.000 ekstra eksemplarer.

Party

I de ærverdige Babelsberg-studioene i Berlin, der Marlene Dietrich i 1930 spilte inn «Den blå engel», ble det holdt party for trollmannslærlinger av begge kjønn med spisse hatter og sopelimer. Limene var riktignok ikke flygedyktige, slik Harrys er, men det fikk ikke hjelpe.

Harry Potter har gjort forfatteren Joanne K. Rowling til en av verdens rikeste kvinner, og hun vokter som en hauk over sine rettigheter. Men hun har hjertet i behold, for hun ga aviser for hjemløse i tyske byer rett til å trykke utdrag av «Føniksordenen» helt gratis.

I minst et dusin byer benyttet slike aviser seg av tilbudet fra forfatteren som selv har kjent fattigdom på kroppen. -Det var veldig raust av henne, og responsen har vært utrolig positiv, sier Katrin Hogrebe i Rowlings tyske forlag.

Forbudt

Plagiat er den høyeste form for smiger, sier et gammelt ord, og i Nederland har en domstol forbudt utgivelsen av en oversettelse av den russiske forfatteren Dimtrij Jemets' bok «Den Flygende Kontrabassen». Hovedperson i boken er en ung trollkvinne kalt Tanja Grotter.

Grotter rimer unektelig på ... ja, akkurat, og boka bærer også ellers preg av at Jemets er vel kjent med liv og levnet på trollmannsskolen Galtvort. Vel har Joanne Rowling nok penger, men dette var rent tyveri, mente hun - og retten ga henne medhold.

Jemets sier han ikke plagierer, men parodierer Rowling. Hans to Tanja Grotter-bøker, «Den Flygende Kontrabassen» og «Gulvet som Forsvant» er solgt i 500.000 eksemplarer i Russland, mens det er solgt 200 millioner av Rowlings Harry-bøker verden over.

(NTB)

I KØ: Tyske barn fikk være lenge oppe i natt. Her står de ivrigste i kø for å kjøpe den nye boka.
MAGISK: Noldus og resten av gjengen på Galtvort er fortsatt populære.