ANGREP: Terrorangsten har vært stor i Tyskland i det siste, særlig etter attentatet i Nice og økseangrepet på toget i Würzburg mandag denne uken. I går var det terror som var alles første tanke.
 Foto:&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">AFP PHOTO / dpa / Andreas Gebert / NTB Scanpix</span>
ANGREP: Terrorangsten har vært stor i Tyskland i det siste, særlig etter attentatet i Nice og økseangrepet på toget i Würzburg mandag denne uken. I går var det terror som var alles første tanke. Foto: AFP PHOTO / dpa / Andreas Gebert / NTB ScanpixVis mer

Tyskerne har et eget ord for slike våpendesperadoer: «Amokläufer»

Tyskland preget av sorg, ikke angst.

Meninger

Etter en høydramatisk kveld og natt talte bundeskansler Angela Merkel til det tyske folk klokken 14.30 i dag.

– Vi sørger alle med tunge hjerter over de som aldri vil komme hjem til familiene sine igjen, sa en tydelig preget Merkel. Så takket hun Münchens politi og redningskrefter for deres glitrende innsats.

– Jeg kan forstå alle som i dag føler utrygghet i møte med store menneskemengder, sa hun videre, men betonte deretter demokratiets verdier:

– I denne friheten og medmenneskeligheten ligger våre største styrker.

Kritisert for taushet

Merkel har måttet tåle mye kritikk det siste døgnet for sin lange taushet etter at syttenårige David S. drepte ni mennesker, og så seg selv, ved Olympia Einkaufszentrum i München fredag kveld. I tyske medier har det blitt betont at både USAs preisdent Barack Obama og Frankrikes president Francoise Hollande raskt var ute med støtteerklæringer.

Etter Merkels tale virker det derimot som om kritikken har lagt seg. Ved å vente nøret hun ikke opp under terror-mistanken som naturlig nok var svært nærliggende for alle fredag kveld.

Tyske TV-kanaler var likevel gode til å ikke trekke forhastede slutninger. Anders Behring Breivik og høyreradikalisme ble også tidlig trukket frem som mulige årsaker.

Kollektiv lettelse

I dag er det en kollektiv lettelse å spore i Berlin og i tyske medier over at David S. åpenbart handlet alene, uten kontakt med IS eller andre terrornettverk.

Terrorangsten har vært stor i Tyskland i det siste, særlig etter attentatet i Nice og økseangrepet på toget i Würzburg mandag denne uken. I går var det terror som var alles første tanke.

Selv om drapene i München fortsatt er en skrekkelig hendelse er tyskerne derfor nå betraktelig mer fattet enn om dette hadde vist seg å være et terrorangrep.

Flere liknende tilfeller i Tyskland

Tyskland er dessverre ikke ukjent med skolemassakre og våpendesperadoer. Bare de siste ti årene har det vært tre skolemassakre. Den dødeligste var i Winnenden i 2009 da syttenårige Tim Kretschmer drepte femten mennesker, for deretter å begå selvmord.

Slik sett har David S. nå blitt en del av et uhyrlig, men fortsatt et egenprodusert tysk fenomen, hvor oppfølging av vanskeligstilt ungdom er det viktigste mottiltaket.

Tyskerne har et eget ord for slike våpendesperadoer, de kalles Amokläufer (amokløper). David S. hadde en åpenbar fascinasjon for disse, boken «Amok im Kopf – Warum Schüler töten» (Amok i hodet – hvorfor skoleelever dreper) ble funnet på rommet hans, sammen med flere avisartikler om temaet.

I Berlin går i dag homoparaden Christopher Street Day av stabelen, under økte sikkerhetstiltak. Først i toget gikk borgermester Michael Müller. Budskapet er klart: Vi vil ikke la oss skremmes til et mindre åpent samfunn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.