Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyskerne slakter Cruise-film før den har kommet på kino

Filmen om attentatforsøket på Hitler.

BERLIN (Dagbladet): - Filmen er åpenbart full av faktiske feil, raser professor Peter Steinbach, historiker og direktør for museet for tysk motstand mot regimet under siste verdenskrig.

Avisa Bild am Sonntag har fått fatt i deler av dreieboka til «Valkyrie» og sett trailere som i disse dager går på kinoene.

Trehus - ikke bunker

I filmen skjer oberst Claus von Stauffenbergs attentat mot Adolf Hitler i en underjordisk bunker i hovedkvarteret i Øst-Preussen. Men i virkeligheten etterlot obersten veska si med ei bombe i, i en trebygning. Nettopp fordi vinduer, dører og vegger ble blåst ut av trykket, overlevde diktatoren uten store skader.

Kuppmakeren Ludwig Beck, en pensjonert general, tilbyr i filmen en giftkapsel til oberst Stauffenberg, slik at han kan ta sitt eget liv hvis noe går galt.
 
Historikeren Steinbach mener det er en fornærmelse mot de to høyere offiserene, å framstille det som om de kunne forestille seg å begå selvmord på denne måten. Hvis de skulle ta sine liv, ville de foretrukket å bruke sine egne pistoler.

Sympatisk stornazist
Verst er det kanskje at major Otto Ernst Remer blir framstilt som et vennlig menneske. Det var han som ble sendt ut for å slå ned kuppet i Berlin.

Det gjorde han brutalt og effektivt, men i filmen snakker han om at det var synd at Stauffenberg mistet livet.

Remer ble utnevnt til general for sin rolle den 20. juli 1944. Han forble en fanatisk Hitler-tilbeder resten av livet, og var en framtredende nazist som flere ganger forsøkte å stable et nytt parti på beina.

EN HÅN: Mange i Tyskland mener det er en hån å la scientologen Cruise fortelle historien om en av landets mest prominente antinazister. Foto: REUTERS / SCANPIX
EN HÅN: Mange i Tyskland mener det er en hån å la scientologen Cruise fortelle historien om en av landets mest prominente antinazister. Foto: REUTERS / SCANPIX Vis mer

Cruise frykter flopp

Tysk presse meldte i forrige uke at Tom Cruise selv skal være veldig bekymret for om filmen kan ende som en ren flopp. Han frykter at den kan komme til å koste ham karrieren.

I Tyskland er skepsisen stor, fordi mange mener at det er hån å la den framtredende scientologen Tom Cruise fortelle historien om en av landets mest prominente antinazister.

image: Tyskerne slakter Cruise-film før den har kommet på kino
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media