Tyskland feirer Norges filmdiva

LØBECK (Dagbladet): I 40 år nå har folk i den lille nordtyske byen Lübeck gått fra høstmørke gater inn i mørkere kinosaler for å se, tidvis enda mørkere, nordiske filmer. - Jeg skjønner det ikke helt, men det er jo fantastisk, sier Liv Ullmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som i går erklærte de 40. nordiske filmdagene i Lübeck for åpnet, til varm applaus og lynende blitser i en fullsatt kinosal. Så fullsatt var åpningsforestillingen at det var tilløp til knuffing foran inngangsdørene. Og det i Tyskland, altså, til visningen av en grønlandsk spillefilm.

- For oss som arbeider med film, er det utrolig inspirerende å se en fullsatt kino. Det gir oss lyst til å jobbe videre, sa Ullmann.

Ny film

Selv skal hun nå starte arbeidet med å lage film av Ingmar Bergmans manuskript «Trolösa», et manus blant annet om Bergman selv, ifølge Ullmann. Men først tre dager i Lübeck, der den norske filmdivaen er festivalens ærespresident og i år hedres med et eget program av filmer hvor hun har spilt.

Hun har selv valgt ut Jan Troells «Utvandrerne», basert på Vilhelm Mobergs bok, som sin favoritt - en film hun selv ble Oscar-nominert og USA-berømt for. - Den innspillingen er min fineste filmopplevelse noensinne, det er den filmen jeg er mest glad i av alle sammen og en av de få jeg har lyst til å se om igjen, sier Ullmann.

Høydepunkter

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer