Tyskland feirer Norges filmdiva

LØBECK (Dagbladet): I 40 år nå har folk i den lille nordtyske byen Lübeck gått fra høstmørke gater inn i mørkere kinosaler for å se, tidvis enda mørkere, nordiske filmer. - Jeg skjønner det ikke helt, men det er jo fantastisk, sier Liv Ullmann.

Som i går erklærte de 40. nordiske filmdagene i Lübeck for åpnet, til varm applaus og lynende blitser i en fullsatt kinosal. Så fullsatt var åpningsforestillingen at det var tilløp til knuffing foran inngangsdørene. Og det i Tyskland, altså, til visningen av en grønlandsk spillefilm.

- For oss som arbeider med film, er det utrolig inspirerende å se en fullsatt kino. Det gir oss lyst til å jobbe videre, sa Ullmann.

Ny film

Selv skal hun nå starte arbeidet med å lage film av Ingmar Bergmans manuskript «Trolösa», et manus blant annet om Bergman selv, ifølge Ullmann. Men først tre dager i Lübeck, der den norske filmdivaen er festivalens ærespresident og i år hedres med et eget program av filmer hvor hun har spilt.

Hun har selv valgt ut Jan Troells «Utvandrerne», basert på Vilhelm Mobergs bok, som sin favoritt - en film hun selv ble Oscar-nominert og USA-berømt for.
- Den innspillingen er min fineste filmopplevelse noensinne, det er den filmen jeg er mest glad i av alle sammen og en av de få jeg har lyst til å se om igjen, sier Ullmann.

Høydepunkter

Og det har hun sjansen til i Lübeck, som i tillegg til Ullmanns filmer også viser andre høydepunkter fra 40 års nordisk produksjon. Norske representanter i dette selskapet er Arne Skouens «Ni liv», Nils Gaups «Veiviseren» og Berit Nesheims «Frida - med hjertet i hånden».

- Det er ganske utrolig at en liten by i Tyskland har holdt på med dette i 40 år, sier Ullmann - som under åpningen i går innrømmet at hun selv har et svært spesielt forhold til Tyskland:

- Jeg har mine beste teaterminner fra arbeid med Bertolt Brecht, men min debut var som Anne Frank historie som også forteller noe om Tyskland. Og min bestefar døde i Dachau, så det betyr noe helt spesielt for meg å være ærespresident på denne festivalen - og sørge for at dialogen mellom land som før var fiender nå skjer med film og ikke med våpen.