Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyskland vil innføre betaling for lenking på nettet

Gamle mediegiganter angriper Google.

BETALING FOR LENKING: Angela Merkel og hennes koalisjonsregjering er positiv til et forslag om at kommersielle nettsteder må betale for lenking, indeksering og sitering fra andre nettsteder. Foto: SCANPIX
BETALING FOR LENKING: Angela Merkel og hennes koalisjonsregjering er positiv til et forslag om at kommersielle nettsteder må betale for lenking, indeksering og sitering fra andre nettsteder. Foto: SCANPIX Vis mer

||| Tyskland vurderer å innføre et system med lisensbetaling når kommersielle medier indekserer og lenker til andre nyhetsnettsteders innhold, skriver New York Times.

Forslaget er blant annet et utslag av et ønske om å verne den etablerte medieindustrien mot lenkevirksomhet og sitering av den typen tjenester som Google News bedriver.

Medieindustrien står bak
Om forslaget innføres, kan det blant annet bety slutten på at Google News kan sitere tittel og ingress og lenke til andre nyhetsnettstederes innhold uten å betale for det.

Kritikerne frykter at forslaget kan bety slutten for hele økosystemet av lenking og sitering som utgjør så mye av kjernen i det nye mediebildet på nettet - og i hele nettets grunnidé.

Blant forslagets støttespillere er store tyske medieselskap, anført av Hubert Burda Media, som blant annet gir ut Bild og Die Welt.

I henhold til forslaget skal det etableres en ny forvaltningsorganisasjon etter samme modell som for eksempel norske Tono, for å kreve inn lisens fra kommersielle virksomheter som siterer og lenker til innhold fra andre nettsteder.

Hva er kommersielt?
Det er fortsatt uklart hvordan det foreslåtte regimet skal fungere, hvilke typer sitering og lenking som skal omfattes av en eventuell lisens og hva som kommer inn under betegnelsen kommersielle virksomheter.

At et nettsted har annonser, er nevnt som et mulig kriterium. Men mens en tjeneste som Google News ikke har annonser, er mange mindre blogger og andre marginale nettsteder basert på annonseinntekter. Kritikerne frykter derfor at forslaget kan ramme underskogen av nettsteder som representerer et demokratisk viktig alternativ til de gamle gigantene i tysk medieindustri.

Da forslaget første gang ble presentert tidligere i år, gikk en gruppe av ledende tyske bloggere ut med et eget internett-manifest i protest mot det de så som et forsøk på å bruke opphavsretten til å skjerme medieindustriens utdaterte distribusjonsmodeller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media