STRENGT REGIME: Smittevernpersonell stoppet innom filmsettet til Mission Impossible og forlot stedet med en sort testbeholder. Video: Lars Eivind Bones / Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer

Hurtigruten-konflikten

Tyst fra Cruise om skipskrangel

Filmproduksjonen nekter å kommentere konflikten mellom Hurtigruten og sjøfartsforbundene.

Publisert
Sist oppdatert

Etter lang tid med krangel og bråk ble det torsdag kveld kjent at Hurtigruten må bytte ut det NIS-registrerte skipet «MS Fridtjof Nansen» med NOR-registrerte «MS Finnmarken».

Førstnevnte har i flere uker fungert som hotellskip for filmarbeidere tilknyttet innspillingen av «Mission Impossible 7».

I tida etter at Dagbladet først omtalte Norsk Sjømannsforbunds varsel om mulig sosial dumping om bord «MS Fridtjof Nansen», har det haglet med kritikk mot Hurtigruten for bruken av et NIS-registrert skip til hotelloppdraget i Hellesylt. Det er stilt spørsmål på Stortinget om praksisen og Hurtigruten er også politianmeldt for brudd på utlendingsloven.

<strong>STRIDENS KJERNE:</strong> «MS Fridtjof Nansen» til kai i Hellesylt. Næringsdepartementet har besluttet at skipet ikke kan brukes til hotellutleie i norske havner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STRIDENS KJERNE: «MS Fridtjof Nansen» til kai i Hellesylt. Næringsdepartementet har besluttet at skipet ikke kan brukes til hotellutleie i norske havner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Tyst fra Cruise

Samtidig som bråket pågår har filmproduksjonen «Mission Impossible» jobbet som vanlig i Hellesylt og brukt «MS Fridtjof Nansen» som hotell. Til tross for en lang rekke forsøk har ikke Dagbladet lykkes i å få en kommentar fra ledelsen om konflikten som har rast rundt dem på høyeste politiske nivå.

Helt siden 2. september har Dagbladet, via innspillingens pressekontakt, forsøkt å få et svar på hva de tenker om at Hurtigruten har leid dem et lovstridig hotellskip, men hittil har det vært tyst fra leiren til skuespiller Tom Cruise.

- Beklager, vi kan ikke kommentere dette, er det korte svaret fra pressekontakt Amanda Brand på Dagbladets gjentatte henvendelser over flere uker.

Fredag ettermiddag ønsker produksjonen heller ikke kommentere at Hurtigruten bytter ut «MS Fridtjof Nansen».

Oppvaskmøte hos Nybø

Konflikten dreier seg om lovverket og om konkurransevridning. I motsetning til et NOR-registrert skip tillates det bruk av billig utenlandsk arbeidskraft om bord NIS-skip, siden de opprinnelig seiler og konkurrerer internasjonalt. Ifølge Norsk Sjømannsforbund kan filippinske arbeidere få så lite betalt som 29 kroner timen om bord «MS Fridtjof Nansen».

Hurtigruten har hele veien ment at deres tolkning av NIS-loven er korrekt, blant annet fordi skipet er lukket og ikke tilgjengelig for allmennheten. Dermed er det ikke et hotell i klassisk betydning, mener de.

Sjøfartsdirektoratet støttet Hurtigruten i at virksomheten var innenfor loven, men ble etter hvert motarbeidet av sin egen sjef, næringsminister Iselin Nybø (V).

Hun kalte inn fagforbundene og Hurtigruten til et oppvaskmøte om det hun og politiet mener er lovstridig praksis.

Norsk flagg og mannskap

Kritikken førte til at Hurtigruten bytter ut «MS Fridtjof Nansen».

- «MS Finnmarken» starter oppdraget i begynnelsen av neste uke, med norsk flagg og norsk mannskap. Sammen med «MS Vesterålen», som fortsatt er en del av avtalen, vil «MS Finnmarken» ligge ved kai i Åndalsnes resten av leieperioden. Begge skipene er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sa direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten, Anne Marit Bjørnflaten, til NTB i går.

Sjømannsforbundet er fornøyd med Hurtigrutens kursendring i saken om «Tom Cruise-skipet» - men opprettholder politianmeldelsen, sier de til Dagbladet fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer