Tyvenes konge er tilbake

Det er få spill som har forandret måten verden spiller, omtaler og ser på dataspill på, som det «Grand Theft Auto»-serien har gjort.

Skulle man tro bekymrede politikere og myndighetspersoner for en stund tilbake, kulminerte spillene i all verdens ondskap.

Produsentene er saksøkt for milliarder, Laila Dåvøy så rødt, Expert ryddet GTA fra hyllene, New York Post skrev at spillene er 10000 ganger verre enn det Michael Jackson påstås å ha gjort- og nå sist: Det haitiske folk er i opprør fordi man blir bedt om å drepe haitiere i «Vice City».

Greit nok, det er voldelige saker, dette. Hvis du vil, kan du for eksempel kjøpe sex fra en prostituert og drepe henne etterpå - du blir til og med belønnet for det.

Likevel hylles både «GTA III» og «GTA: Vice City», nå endelig også til Xbox etter debuten på PlayStation 2 for henholdsvis ett og to år siden (og det til prisen av ett spill).

Spillene blir referert til som kunstverk, som kontemporære klassikere, og både anmeldere og spillere anser dem for å være blant det aller ypperste på markedet akkurat nå.

Jeg kan ikke annet enn å være helt enig, på tross av at mye av kritikken selvfølgelig er rettmessig.

Du skal holde disse spillene unna barn- men er du gammel nok, skal du derimot marsjere rett i butikken og kjøpe dem, om du ikke allerede har gjort det.

Vi er på en måte litt ferdig med kritikken av GTA. Xbox-versjonene er i utgangspuktet klin like som de på PS2, men det er likevel et par detaljer som gjør at GTA nå er overlegent best på Xbox.

Når du cruiser gjennom gatene i en av de mange (stjålne) bilene, vil du legge merke til at byens stemningssettende neonskilt reflekteres på panseret, samt at en lang rekke smådetaljer framstilt i helt nytt lys gjør opplevelsen vel verdt å spille, selv gjenoppleve, på Xboxen.

Når lyden i tillegg er i full Dolby 5.1 surround, og muligheten er der for å høre på egne låter fra harddisken (selv om «Vice City» byr på et av de beste spill-soundtrackene som finnes), kan du trygt invitere venner over for å se på deg spille - du trenger nemlig ikke styre selv for å ha det gøy med disse titlene.

Løp og kjøp.