Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tyver satte stjålet skulptur tilbake

Trekkspilleren sto på sokkelen sin i morges.

(Dagbladet.no): Torsdag kveld ble skulpturen av Trekkspilleren Per Krohg stjålet fra Kunstnerforbundet like ved Rådhuset i Oslo sentrum.

Dagbladet slo opp saken. I dag morges sto den tilbake på sokkelen sin.

Skader

- Jeg trodde ikke mine egne øyne. Da jeg kom på jobb klokka ni stod den på plass, sånn litt på skrå, sier Hilde M. Rognerud, daglig leder i Kunstnerforbundet, til Dagbladet.no.

Hun forteller at skulpturen har fått skader på på kneet og hodet, og de nå er i dialog med forsikringsselskapet om regningen for utbedre skadene. Det er skulptøren Thor Sandborg som skal organisere reperasjonene.

- Skulpturen skal boltes godt på plass utenfor her så raskt som mulig, sier Rognerud.

Ikke omsettelig

Hun tror tyvene stjal Trekkspilleren fordi de trodde den var lett å omsette. Den er laget av den internasjonalt anerkjente kunstneren Chana Orloff, og har en verdi på rundt 900 000 kroner.

VAR EN GAVE: «Trekkspilleren» ble gitt i gave til Kunstnerforbundet i anledning 75-årsjubileet i 1985. I 21 år har den stått urørt. I natt ble den stjålet fra Kunstnerforbundets lokaler i Oslo sentrum like ved Rådhuset. Foto: Kunstnerforbundet
VAR EN GAVE: «Trekkspilleren» ble gitt i gave til Kunstnerforbundet i anledning 75-årsjubileet i 1985. I 21 år har den stått urørt. I natt ble den stjålet fra Kunstnerforbundets lokaler i Oslo sentrum like ved Rådhuset. Foto: Kunstnerforbundet Vis mer

- Jeg tror at tyvene skjønte at den ikke kunne omsettes etter at Dagbladet.no skrev om saken i går. Men det jeg ikke forstår er hvorfor de satte den tilbake igjen. De løp jo en risiko for det kunne stått politivakt utenfor her. Hvis jeg var dem hadde jeg bare ringt og fortalt hvor den var.

Kanskje dette er et kunststunt?

- Tro meg, jeg har tenkt tanken, men det virker for søkt. Chana Orloff er nesten ikke kjent her hjemme, så hvorfor?

Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis.

Meld deg på:

litteraturavisa kulturavisa
Navn:
E-post:
INTERNASJONAL ANERKJENT: Den russiske kunstneren Chana Orloff er internasjonalt anerkjent. «Trekkspilleren» ble lagd i åtte eksemplarer. I sommer ble en av skulpturene solgt for nærmere en million kroner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media