- Tyveri

Dagsrevyens Einar Lunde mener at Jens Evensen-biograf Berit Ruud Retzer har stjålet og plagiert materiale fra hans erindringsbok «Safari». - Jeg liker ikke at folk stjeler, sier Lunde om Ruud Retzers nylig utgitte biografi om den tidligere norske havrettsministeren.

Beklager overfor Lunde

Einar Lunde er mannen som i januar 1984 fortalte Jens Evensen at hans nære medarbeider og venn Arne Treholt var arrestert for spionasje. Lunde var NRK-korrespondent i Nairobi mens Evensen befant seg i Dar-es-Salaam i Tanzania for å samle støtte til sitt kandidatur som dommer ved folkerettsdomstolen i Haag. Nå dukker Lundes historie opp i en ny biografi om Evensen.

- Dette er helt utrolig. Ruud Retzer har be-drevet ren avskrift av min bok, sier Lunde til Dagbladet.

Uredelig

- Ruud Retzer bruker dramaturgien, rammene og sitatene som jeg har framskaffet. Hun gjør disse opplysningene til sine egne, og hun krediterer meg ikke på sin liste over skriftlige kilder. Det kaller jeg ufint, sier en opprørt Lunde.

Evensens uttalelser i januar 84 skulle vise seg å være et scoop for Lunde. Evensens umiddelbare reaksjon på Treholt-arrestasjonen var at « Treholt er som en sønn for meg. Jeg nekter å tro det ». Siden nektet Evensen å snakke om sine følelser knyttet til at Treholdt bak hans rygg hadde vært spion for Sovjet.

- Treholt-arrestasjonen ble et veiskille i Evensens liv. Uttalelsene han ga meg viste hvor sønderskutt og hjelpeløs Treholt-arrestasjonen gjorde ham. Seinere holdt han helt tett om Treholt-saken. Ruud Retzer får i anmeldelsene av sin biografi ros for den autentiske måten hun beskriver sviket på. Jeg for min del finner Ruud Retzers måte å jobbe på uredelig.

Holder ikke

- Arrestasjonen av Arne Treholt og Jens Evensens reaksjon på dette er et klimaks i Ruud Retzers bok. Ettersom mitt materiale er et viktig bidrag i denne delen av boka, ville det vært rimelig av henne å kreditere meg. Det holder ikke at hun ved ett tilfelle nevner at det var jeg som ga Evensen opplysningen om arrestasjonen.

Advokatene til Schibsted Forlag, som i fjor ga ut Lundes bok «Safari», vil nå se nærmere på saken.

- Foreløpig er det ikke snakk om noe søksmål, men vi vil ta en prat med forfatteren av Evensen-biografien. Vi oppfatter det slik at Ruud Retzer har stjålet sitater og materiale fra Lundes åndsverk, uttaler redaksjonssjef Vebjørn Rogne i Schibsted Forlag.

AVSKRIFT: Einar Lunde reagerer på Berit Ruud Retzers biografi om Jens Evensen.