Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

U2 tjener millioner på skattehull

Mens Bono vil slette u-landsgjelda.

(Dagbladet.no): Hvordan kan Bono og U2 hevde at de betaler millioner i skattepenger, når de 26 største artistene i Irland - de fleste av dem musikere - tilsammen betaler 750.000 euro i skatt?

Det har lenge vært spekulert i om Bono, som blant annet har vært nominert til Nobels fredspris og som stod bak fjorårets Live 8-aksjon, har spart millioner av kroner på en gammel skatteordning som var tiltenkt unge talenter med små ressurser.

Men i et ekslusivt intervju i fjor med den irske avisen The Sunday Independent svarte Bono at han og resten av U2 betalte millioner i skattepenger.

- Du vet, vi betaler masse skatt, masse - mange millioner i skatt. Folk tror artister i Irland slipper unna skatten, sa Bono, som så ofte har tatt til orde for sletting av u-landsgjelda.

U2 har i likhet med mange andre artister og forfattere benyttet seg av den såkalte Freedom of Information Act, som gjør at deres identitet i skattelistene holdes skjult. Derfor er det ingen som egentlig vet hvor mye skatt U2 eller for den saks skyld Enya eller Sinead O\' Connor betaler.

Det eneste som er sikkert er at i 2002 betalte de 26 største artistene i Irland til sammen 750.000 euro i skatt, ifølge tall fra det irske finansdepartementet.

Forklaringen på hvordan dette er mulig ligger i den gunstige artistskatten, som daværende finansminister Charles Haughey innførte i 1969. Målet med artistskatten var å hjelpe uetablerte tekstforfattere fram i livet, ved å frita musikere og forfattere fra å måtte skatte av inntekter de får fra tekstene de har skrevet.

Skatte-eksil

LIVE 8: U2-vokalist Bono sammen med Bob Geldof under sommerens veldedighetskonsert før G8-møtet. Målet var å samle støtte for sletting av u-landsgjelda. Foto: Scanpix
LIVE 8: U2-vokalist Bono sammen med Bob Geldof under sommerens veldedighetskonsert før G8-møtet. Målet var å samle støtte for sletting av u-landsgjelda. Foto: Scanpix Vis mer

Nå kan det se ut som at en skatteordning som først og fremst var tiltenkt unge talenter, kommer veletablerte navn til gode.

Og det er ikke bare kjente irer som benytter seg av den gunstige artistskatten. Alle som bor i landet, kan nemlig nyte godt av The Artists Tax Exemption.

•Det skapte stor kontrovers da den skotske forfatteren Irvine Welsh, som har tjent gode penger på «Trainspotting »-boka, flyttet til Dublin og fikk ordnet det slik at hans neste bok kommer inn under den skattefrie ordningen.

•Booker-pris vinner DBC Pierre bor i en hytte i Irland og henter ut skattefrie inntekter fra boka «Vernon God Little ».

•Bestselgerforfatter Frederick Forsyth ble en del av artistskatteordningen på 70-tallet, mens han ellers kjørte rundt i Rolls Royce.

•Popbandet Def Leppard og sangeren Lisa Stansfield flyttet også til Irland.

Betaler annen skatt

Nå forsvarer både forfattere og artister seg med at de må skatte mye av andre deler av virksomheten de driver.

Forklaringen artistene kommer med, er at deres inntekter kan deles inn i tre kategorier: skriving, innspilling og opptreden. Og siden det bare er skrivingen som er skattefritt, skatter artistene desto mer av inntekter fra studioinnspilling og konserter.

Men en offentlig tjenestemann sier til The Times at det nettopp er fra royalties på tekstmateriale at musikerne tjener store penger.

- Det er der pengene er. Opptredener omfatter store kostnader, sier kilden i finansdepartementet til avisen.

Heller ikke i rapporten vurderes artistenes forklaring som tilstrekkelig.

« (...)dersom denne forklaringen legges til grunn, er skatteinnbetalingen fra de andre inntektene fortsatt oppsiktsvekkende lav », heter det i rapporten fra det irske finansdepartementet».

Aggressiv skatteplanlegging

I rapporten konkluderes det med at den effektive skatteprosenten for de 26 rikeste artistene er på 1.67 prosent.

Og slik forklares den lave skatteprosenten til noen av Irlands rikeste innbyggere i rapporten fra finansdepartementet.

- Forklaringen på at det oppgis så lave skattbare inntektssumer er ikke helt entydig, men det tyder på at disse artistene tar i bruk aggressive skatteplanleggingsmetoder for å unngå å oppgi inntekter fra utlandet, som ikke dekkes av den irske skatteordningen.

I en separat evalueringsrapport stilles det derfor spørsmål ved om det er riktig å fortsette med artistskatteordningen.

- Å tillate at denne situasjonen skal fortsette er vanskelig å rettferdiggjøre (...).

Truet med å dra fra Irland

Ifølge kilder i irsk presse som Dagbladet.no har vært i kontakt med skal U2 ha truet med å forlate hjemlandet, dersom artistskatteordningen ble omgjort.

Dagbladet.no har via plateselskapet Universal prøvd å komme i kontakt med U2 uten å lykkes.

I intervjuet med The Sunday Times svarte Bono dette om en eventuell endring av skatteordningen.

- Hvis den endres kommer ikke det til å påvirke U2, men fremtidige U2-er kan komme til å dra, og det ville være synd. Det er alt jeg vil si, fordi situasjonen i Irland er slik at vi har oppmuntret artister, og vi føler vi har tjent på det.

<B>ENYA:</B> Irske Enya er trolig en av dem som har levd godt på den gunstige artistskatteordningen i Irland.
<B>BRITE I IRLAND:</B> Booker-pris vinner Peter Finlay, eller DBC Pierre, bor i Irland og trenger derfor ikke skatte av inntektene fra boka «Vernon God Little».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media