Uærbødig og ujålete sauekrim

Skakk og original fransk krim. Merveilleux!

BOK: Kriminalromanen kan være en vanskelig sjanger å gi seg i kast med for en forfatter, spesielt hvis man har mye ærefrykt og hang til å gå i opptråkkede spor. Derfor er en ny Fred Vargas-bok, skrevet i hennes herlig uærbødige og ujålete stil, et funn.

Fred Vargas skriver om Paris-etterforskeren Adamsberg, men denne gangen er han en biperson i store deler av bokas bloddryppende mysterium. Men han kommer sterkt tilbake mot slutten.

Ulv, ulv!

«Varulven» handler, i utgangspunktet i hvert fall, om noe så gjenkjennelig som de blodige møtene mellom sulten ulv og beitende sau. Vi er i de franske Alpene, hvor en liten ulveflokk har satt sinnene i kok hos sauebøndene. Her er også den kanadiske ulveforskeren Lawrence, som bor i den lille bygda Saint-Victor-du-Mont sammen med Camille Forestier (som vi husker fra Vargas' forrige roman som Adamsbergs bortkomne drømmedame). Vi møter også den gamle, innfule gjeteren Vokten og hans kumpan Soleiman, som til stadighet siterer fra et leksikon han kan utenat.

Det blir satt ut et seiglivet rykte om at det ikke er en ulv som dreper, men en varulv (den vrengte mannen, som det heter i bokas originaltittel), og det sprer seg med sensasjonsfart også til Paris - hvor Adamsberg blir interessert.

Komedie

Fred Vargas skriver nok krim, ja visst, men «Varulven» er også en slags komedie om eksentriske franske menn og kvinner. Som etterforskningsroman er den omtrent like troverdig som et valgløfte, men det er ikke så farlig når forfatteren leverer på andre måter. Vargas skriver i en sterkt personlig stil og med stor originalitet, og hun skammer seg ikke for å skrive «goddagmannøkseskaft»-dialoger av denne sorten:

- Hvor skal vi møtes?

- Sett vogna i veikanten like utenfor landsbyen hvis du kan.

- Og hvis jeg ikke kan?

- Da sier vi det sånn at hvis dere ikke står der, så står dere et annet sted.

- Greit. Da sier vi det sånn.

Er det rart at jeg liker Fred Vargas? Det er bare et ord å si om denne boka: Merveilleux!