Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Uakseptabel inngripen av politiet

Ingen i Norge hadde godtatt en liknende behandling av homomarsjen.

FORSKERE: Teri Krebs fikk boligens ransakt og barna tatt fra seg midlertidig etter Marihuanamarsjen, ektemannen, psykolog Pål-Ørjan Johansen, ble avhørt i fem til seks timer om sin forskning. Foto: Dag Knudsen
FORSKERE: Teri Krebs fikk boligens ransakt og barna tatt fra seg midlertidig etter Marihuanamarsjen, ektemannen, psykolog Pål-Ørjan Johansen, ble avhørt i fem til seks timer om sin forskning. Foto: Dag Knudsen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble forsker og styreleder i EmmaSofia Teri Krebs arrestert i Marihuanamarsjen, selv om hun ikke var ruspåvirket. Barna ble midlertidig tatt fra henne, boligen ble ransaket og ektemannen Pål Ørjan Johansen måtte gjennom det som kan minne om et politisk avhør som varte i flere timer. Ikke nok med det, men det har i ettertid kommet frem at en lederskikkelse i Norsk Narkotikapolitiforening var innsatsleder denne dagen og også sto bak arrestasjonene og avhøret.

Normal har arrangert Marihuanamarsjen fra 1999 til 2008, og det er ikke første gang marsjen blir behandlet kritikkverdig. I 2000 slo politiet demonstrantene til blods, i det som senere har blitt kalt «slaget om Slottsparken». Og i 2001 forsøkte de å forby demonstrasjonen, med henvisning til sammenstøtet året før - selv om kriminologen Nils Christie, som skulle motta Fritt Ord-prisen to dager senere, var en av appellantene.

I årene etter har politiet motvillig måttet tolerere marsjen, også at voksne bruker cannabis, noe som er helt vanlig i liknende demonstrasjoner i utlandet. Men de har forsøkt å gjøre det vanskelig gjennom å trenere eller ignorere søknader om tillatelse, skremme arrangør til å trekke søknaden med trussel om massearrestasjoner eller ansvar for alt galt som måtte skje eller gjemme den bort på en anonym plass omringet av høye bygninger inne i Kvadraturen (Grev Wedels plass).

Når deltakermassen løser seg opp slår gjerne sivilt politi til og arresterer de som står igjen, eller de kommer med bortvisningsvedtak mot voksne som beveger seg unna folkemassen, f.eks. inn i en kiosk. De har filmet både arrangører og deltakere, og de har også ransaket og anholdt arrangør. I Trondheim arresterte de Normals lokale representant og trakk ham for retten (han ble frikjent).

Politiet og arrangør (som ikke lenger er Normal) er enige om at mindreårige vil bli bortvist, noe Normal støtter. Normal ønsker ikke mindreårige som ruser seg i marsjen. Derimot ble man i år enige om at barn i følge med voksne som ikke er ruspåvirket, tolereres.

At politiet ikke liker marsjens budskap, er ingen hemmelighet. Politiet har helst ønsket at den ikke skulle finne sted, og vi har måttet kjempe for å få demonstrere. At de i år brukte en som åpenbart er inhabil på grunn av sitt politiske engasjement som innsatsleder, er ikke greit. Og politiets oppgave i demonstrasjoner i Norge er å beskytte deltakerne, ikke å trakassere dem. Det er noe som skjer i land vi helst ikke vil sammenlikne oss med.

I Canada og Seattle får demonstranter for lovliggjøring av cannabis være i fred, også når deltakerne er ute av skapet og bruker marihuana. Politifolk i Seattle synes at det tilsvarende arrangementet Hempfest er et trivelig arrangement, der alt stort sett går fredelig for seg. Cannabisbrukere er ingen trussel. For å sitere Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo, så fører som regel cannabisbruk «til en ikke-aggressiv atferd og demper aggresjon.» Og ingen i Norge hadde godtatt en liknende behandling av homomarsjen. Det er på tide at politiet behandler deltakerne skikkelig.

•Normal Norge jobber for fornuftig regulering av cannabis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!