DEBATT

Uakseptabel inngripen av politiet

Ingen i Norge hadde godtatt en liknende behandling av homomarsjen.

FORSKERE: Teri Krebs fikk boligens ransakt og barna tatt fra seg midlertidig etter Marihuanamarsjen, ektemannen, psykolog Pål-Ørjan Johansen, ble avhørt i fem til seks timer om sin forskning. Foto: Dag Knudsen
FORSKERE: Teri Krebs fikk boligens ransakt og barna tatt fra seg midlertidig etter Marihuanamarsjen, ektemannen, psykolog Pål-Ørjan Johansen, ble avhørt i fem til seks timer om sin forskning. Foto: Dag Knudsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble forsker og styreleder i EmmaSofia Teri Krebs arrestert i Marihuanamarsjen, selv om hun ikke var ruspåvirket. Barna ble midlertidig tatt fra henne, boligen ble ransaket og ektemannen Pål Ørjan Johansen måtte gjennom det som kan minne om et politisk avhør som varte i flere timer. Ikke nok med det, men det har i ettertid kommet frem at en lederskikkelse i Norsk Narkotikapolitiforening var innsatsleder denne dagen og også sto bak arrestasjonene og avhøret.

Normal har arrangert Marihuanamarsjen fra 1999 til 2008, og det er ikke første gang marsjen blir behandlet kritikkverdig. I 2000 slo politiet demonstrantene til blods, i det som senere har blitt kalt «slaget om Slottsparken». Og i 2001 forsøkte de å forby demonstrasjonen, med henvisning til sammenstøtet året før - selv om kriminologen Nils Christie, som skulle motta Fritt Ord-prisen to dager senere, var en av appellantene.

I årene etter har politiet motvillig måttet tolerere marsjen, også at voksne bruker cannabis, noe som er helt vanlig i liknende demonstrasjoner i utlandet. Men de har forsøkt å gjøre det vanskelig gjennom å trenere eller ignorere søknader om tillatelse, skremme arrangør til å trekke søknaden med trussel om massearrestasjoner eller ansvar for alt galt som måtte skje eller gjemme den bort på en anonym plass omringet av høye bygninger inne i Kvadraturen (Grev Wedels plass).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer