LEDER

Uakseptabel treghet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I Aftenposten i går ble det dokumentert at etterforskning av vold i nære relasjoner for ofte får for lang behandlingstid. Etterforskningen går ikke raskt nok. I verste fall blir sakene simpelthen liggende. Når politiet bruker for lang tid på etterforskning og behandling har de dømte rett til venterabatt: Staten har brukt så lang tid at det ikke er rimelig at skyldige dømmes til den straff de normalt skulle fått.

Dette skjer til tross for at riksadvokaten gjentatt ganger har understreket av familievold-saker skal prioriteres. «Hurtig reaksjon etter kriminelle handlinger virker preventivt og styrker tilliten til rettsvesenet» skrev riksadvokat Tor-Aksel Busch i 2008.

Lang behandlingstid er selvsagt ikke bare en merbelastning på dem som blir dømt. Det er også en stor belastning på de familiemedlemmene som er rammet av volden, enten det gjelder ektefeller, barn, eller barn som har måttet se en av sine foreldre bli slått eller mishandlet. Tida før en rettssak kan oppleves som farlig. Noen mistenkte kan forsøke å påvirke ofrene.

Familiemedlemmene skal hjelpes tilbake til trygghet etter å ha levd i en svært traumatiserende virkelighet, ofte over mange år. Når barn er ofre må de få oppleve at de blir hørt, at de skyldige blir straffet, og at dette skjer raskt. Slik bygges tillit til og respekt for vårt politi og rettsvesen. Den langsiktige verdien av rask saksbehandling er særlig stor i disse sakene. Den domfelte skal hjelpes tilbake til samfunnet etter soning, men domfeltes barn må hjelpes inn i en verden der de igjen kan stole på menneskene og samfunnet rundt seg.

Ikke alle politidistrikt har samme etterforskningstid, og mange saker etterforskes ferdig innen rimelig tid. Utfordringen er der dette ikke skjer. Vårt politi må analysere hvorfor de for ofte bruker for lang tid på etterforskning av denne type vold. Analysen bør gjennomføres av hver sak som har tatt urimelig lang tid. Målet må være å hindre at de samme feil gjentas. Politiet må disponere sine ressurser slik at etterforskningstida går ned. Finnes det flaskehalser som sinker prosessene må disse identifiseres og fjernes. Og det bør skje snarest, uten ytterligere forsinkelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer