Kritisk: Marianne Kleven i Norske filmregissører vil ha svar fra NRK på hvilken rolle regissørene skal få i fremtiden. Foto: Anders Grønneberg /  Dagbladet
Kritisk: Marianne Kleven i Norske filmregissører vil ha svar fra NRK på hvilken rolle regissørene skal få i fremtiden. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Uakseptabelt av NRK

Regissørforbundet er bekymret for den kunstneriske friheten i NRK drama.

- Vi er bekymret for regissørenes kunstneriske frihet i NRK-produksjoner, sier Marianne Kleven, fungerende forbundsleder i Norske filmregissører.

Forbundet går rett i strupen på NRK Drama og Hans Rossiné, som de siste ukene har vært utsatt for skarp kritikk fra flere hold.

Ønsker avklaring Som Dagbladet tidligere har skrevet, vil NRK legge om sine dramaproduksjoner og gi manusforfattere større makt. NRK har nå invitert forbundet Norske filmregissører og Dramatikerforbundet, som representerer manusforfatterne, til et møte.

Kleven forteller at de ønsker avklaring på en rekke punkter.

- Vi ønsker ikke bare muntlig svar, men også skiftelig bevis på hvordan NRK har tenkt til å gjøre ting framover. Det gjelder hvilke rettigheter regissører kommer til å ha i det nye drama-systemet, opphavsrett, produksjonsforhold, lønn, og om vi får frihet til å velge samarbeidspartnere, sier hun.

Kleven presiserer at hun ikke har noe i mot at manusforfatterne får mer innflytelse i drama-produksjonene.

- Det viktige er at regissøren ikke bare er noen du henter inn sent i prosessen for å få prosjektet i mål. Det må være et samarbeid hele veien, sier hun.

- Uakseptabelt I går skrev regissør og forfatter Ulrik Imtiaz Rolfsen et innlegg i Aftenposten, der han beskrev rot med kontrakter i NRK drama i forbindelse med produksjonen av serien «Taxi».

- Hvis det stemmer at manuskontrakter ikke var undertegnet før man kom til opptaksstart, er det helt uakseptabelt. De skal være signert i det man begynner å utvikle prosjektet, sier Kleven.

- Bør aldri skje Hun mener det er svært alvorlig, og et svakhetstegn, dersom man setter i gang en produksjon uten å ha avklart opphavsrettigheter.

- Det bør aldri skje. Likevel er det et generelt problem i bransjen, og det skjer langt oftere enn man tror. Det kan høres ut som det er en ukultur i NRK når det gjelder dette.

Avviser ukultur Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK, sier til Dagbladet at de er enige i at kontrakten med Rolfsen ble inngått på et alt for sent tidspunkt.

- Jeg kan forsikre om at det ikke er måten vi pleier å gjøre det på i NRK, og vi har allerede beklaget at det ble sånn. Men det at det tok så lang tid hadde også å gjøre med langvarige forhandlinger med Imtiaz Rolfsen, sier Kalbakk.

Han deler heller ikke Klevens bekymring for regissørenes kunstneriske frihet.

- Dyktige regissører som føler de har ryddige arbeidsforhold og kunstnerisk frihet er en forutsetning for at vi skal lage gode dramaproduksjoner, også i fremtiden med den nye modellen i NRK drama, sier han.