Uakseptabelt fra UiO

Breiviks rulleblad bør være meget fjernt fra hva som er mulig å akseptere.

Oslo  20120206.
Terrortiltalte Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet i tinghuset i Oslo.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
Oslo 20120206. Terrortiltalte Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet i tinghuset i Oslo. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Bernt Hagtvet (UiO) har stilt spørsmål om hva universitetet gjør når en terrorist tilfredsstiller formelle krav til å studere (Dagbladet 10. august). Hvordan takler et forfatningsbundet demokrati folk, som i ly av demokratiske institusjoner, vil ødelegge det? Konkret handler det om Anders Behring Breivik, som vil studere ved UiO.

Hagtvets resonnement er anekdotisk. Han sier at Joseph Goebbels i Nazi-Tyskland visste alt om dette, hva nå vi skal lære av det. Hagtvet har ikke undersøkt om Tyskland eller andre mer erfarne land i dag gir straffedømte terrorister, og politiske massemordere, adgang til universitetsstudier. Til tross for at det er ikke tilbys noen analyse i kronikken - f.eks. med henvisning til hva menneskerettighetene i virkeligheten tilsier - må svaret ifølge professoren være «krystallklart»: «La ham komme!»

Hagtvet spør retorisk om massemorderen Breivik tør. Det gjør han nok. Breivik er opptatt av sitt rasistiske budskap og søker all den oppmerksomhet han kan få. Han har også god tid. Etter tre års dannelse hos Hagtvet vil Breivik kanskje studere juss, eller litteraturvitenskap, og ta doktorgraden - som Goebbels. Hagtvets innlegg kommer i samme gate som den teknokratiske begrunnelsen i UiOs vedtak om avslag til Breivik, med henvisning kun til ufullstendig studiekompetanse. Bakkekontakt savnes.

Rektor Ole Petter Ottesen og professor Hagtvet bes derfor besvare følgende, hvis de tør: Hva hvis Breivik istedenfor hadde terrorbombet universitetet og massakrert Ottesens og Hagtvets kolleger med studenter på forelesning? Hadde Hagtvet - og UiO i sitt vedtak - skrevet det samme da? Hvis svaret er et krystallklart ja: I rest my case. Hvis ikke, må de forklare oss hva den universitetspolitisk vesentlige forskjellen er sammenliknet med hva som faktisk skjedde 22. juli.

Styret ved UiO burde ta tak i saken, og klargjøre at UiO har et verdigrunnlag i samsvar med demokratiet og menneskerettighetene, og at det har konsekvenser. Helst før UiO får et noe spesielt rykte, og saken svekker omdømmet til alle norske universiteter. Breiviks rulleblad bør være meget fjernt fra hva som er mulig å akseptere.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.