Debatt: Båtflyktninger

Uakseptable angrep på livreddende innsats

Flukt er komplekst, men vårt svar er enkelt. Som en uavhengig, nøytral og upartisk nødhjelpsorganisasjon vil vi fortsette å redde liv så lenge folk drukner på Middelhavet.

REDNINGEN: Mange som har valgt å flykte, eller blitt tvunget til det, gjør det uten at det har vært redningsbåter synlig. Så at folk bare flykter når det er redningsbåter tilgjengelig er ikke sant, skriver innsenderen. Bilde av Ocean Rescue som har oppdaget en rib med 85 flyktninger i Middelhavet i august. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB Scanpix
REDNINGEN: Mange som har valgt å flykte, eller blitt tvunget til det, gjør det uten at det har vært redningsbåter synlig. Så at folk bare flykter når det er redningsbåter tilgjengelig er ikke sant, skriver innsenderen. Bilde av Ocean Rescue som har oppdaget en rib med 85 flyktninger i Middelhavet i august. Foto: Anne Chaon / AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger
Kyrre Lind
Kyrre Lind Vis mer

Nå er det fire år siden tre år gamle Alan Kurdi ble funnet druknet på en strand ved Bodrum i Tyrkia. Hele verden gråt for den syriske gutten i rød T-skjorte, som lå med hodet i sanden og så ut som om han sov.

Samtidig med den dystre markeringen, kritiseres Leger Uten Grenser for å være skyld i at flere drukner i Middelhavet og for å bidra til menneskesmugling. Dette tar vi sterk avstand fra. Det er påstander uten dekning, som det i bekymringsfullt liten grad blir avkrevd dokumentasjon for.

Menneskesmugling er en kynisk virksomhet som vi ser konsekvensene av i møte med våre pasienter. Årsakene til at mennesker velger å flykte eller tvinges til det, har til alle tider vært komplekse. Det er alltid mer enn bare én faktor som spiller inn.

Menneskesmugling må bekjempes, men deres kriminelle virksomhet får ikke dårligere vekstvilkår ved at trygge og lovlige måter for flukt blir sperret. Å legge skylden for den fortvilte situasjonen på Middelhavet på Leger Uten Grenser, eller andre som er der for å redde liv, er absurd og urimelig.

Vi vet at mange flykter og drukner i perioder der vi eller andre nødhjelpsorganisasjoner ikke kan være til stede. Så argumentasjonen om at folk hovedsakelig lokkes ut på havet av tilgangen på redningsbåter, faller på sin egen urimelighet.

At noen får muligheten til å øke sin sjanse for å overleve en flukt de for lengst har bestemt seg for, ved å vente på en synlig redningsbåt, er høyst forståelig og noe antakelig de fleste av oss ville valgt i samme situasjon. Men at dette gjelder alle vet vi at ikke stemmer. Tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), IOM og ISPI peker i retning av at utreisetidspunktet henger sammen med temperatur og vindforhold, og ikke tilstedeværelsen av uavhengige redningsskip.

Vi vet også at mange som har valgt å flykte, eller blitt tvunget ut på havet av dem som holder dem fanget, gjør det uten at det har vært redningsbåter synlig på en AIS. Så at folk bare flykter når det er redningsbåter tilgjengelig er ikke sant.

Den udiskutabelt viktigste grunnen til at mennesker velger å risikere livet ved å legge ut på havet, er den desperate situasjonen i Libya de flykter fra.

Vi i Leger Uten Grenser uttaler oss bare om det vi er vitne til, så vi tar ikke stilling til den generelle debatten rundt disse spørsmålene i samfunnet. Men vi kan fortelle om menneskene vi har hatt om bord på Ocean Viking. Mange bærer preg av det de har vært utsatt for. Noen har arr på kroppen etter tortur og merker etter håndjernene de har vært lenket i. De forteller om slavelignede tilstander i interneringsleirer og fangenskap under grusomme forhold.

Det føles kanskje lettere å konkludere eller tro på at det er redningsbåtene på Middelhavet som er grunnen til at folk flykter, enn å måtte begynne å forstå forholdene i landene folk flykter fra. Men uten alle fakta på bordet blir det en diskusjon tatt ut av sammenheng, som skaper splid istedenfor forståelse.

Leger Uten Grenser lar seg ikke påvirke av andres utsagn om våre operasjoner, men vi etterspør en større anstendighet i ordskiftet som handler om menneskers liv, og død.

Flukt er komplekst, men vårt svar er enkelt. Som en uavhengig, nøytral og upartisk nødhjelpsorganisasjon vil vi fortsette å redde liv så lenge folk drukner på Middelhavet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.