Uaktuell kontroll med norske medier

Helsedirektoratets nye lovforslag som foreslår tvangsmessig publisering av statlig innhold er hodeløst.

Meninger

Noen ganger er et forslag til ny lovtekst så dårlig at den som har laget det umiddelbart får behov for å si at det er «et utkast». Det nye forslaget til helseberedskapslov er et slikt. Helsedirektoratet foreslår rett og slett at «informasjonsformidlere», som omfatter presse og sosiale medier, under gitte forutsetninger skal følge ordre fra myndighetene om informasjon som skal kommuniseres ut til befolkningen.

Tidligere har dette bare omfattet NRK som rikskringkaster, nå blir det foreslått utvidet til å gjelde alle. Forslaget har også en annen utvidelse. Loven skal ikke bare gjelde ved krig, kriser og katastrofer, men også for å forebygge dem. Direktoratet skriver rett ut at loven kunne kommet til anvendelse høsten 2015 da tusenvis av flyktninger strømmet over grensen fra Russland i Sør-Varanger.

Det vil være en helt umulig situasjon. Se for deg at norske aviser og nettsteder var tvunget av myndighetene til å publisere en viss type informasjon om flyktningesituasjonen ved Storskog i 2015. Se samtidig for deg at pressen mente det var feil og mangler ved informasjonen, og at de dermed så seg nødt til å skrive en egen sak som gikk i rette med myndighetenes versjon. Lovforslaget er hodeløst. Det er en oppskrift på forvirring, mer enn noe annet.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk presseforbund stiller et godt spørsmål hos Oslo legeforenings fagblad Journalen, som først meldte om denne saken: Hvorfor er ikke medienes organisasjoner kontaktet i arbeidet med lovforslaget? Da ville dette ha vært raskt avklart. Forslaget er totalt uaktuelt for norske medier, et soleklart brudd med prinsippet om medienes uavhengighet. I opptakten til, eller under kriser og katastrofer, vil mediene selvsagt rapportere om situasjonen. Feilinformasjon skal korrigeres. Dekningen må likevel være fri og potensielt kritisk til myndighetenes håndtering. Medienes viktigste forutsetning er tillit. Denne tilliten bygger ikke på at vi er lydige overfor staten, men at vi opptrer uavhengig av den. En slik tillit vil være enda mer avgjørende i en krisesituasjon når samfunnet - pressen inkludert - virkelig blir satt på prøve.

Det er bare å ønske Helsedirektoratet lykke til med å skrive et nytt «utkast».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.