Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Uaktuelt for TVNorge å søke om konsesjonen

Høyt spill om TV 2s framtid.

HAR FUNNET LØSNINGEN: Distributørene skal være med på å betale for TV 2. Slik vil kulturminister Trond Giske sikre seg at det forblir en kommersiell allmennkringkaster her til lands. FOTO: SCANPIX
HAR FUNNET LØSNINGEN: Distributørene skal være med på å betale for TV 2. Slik vil kulturminister Trond Giske sikre seg at det forblir en kommersiell allmennkringkaster her til lands. FOTO: SCANPIX Vis mer

||| (Dagbladet.no): Spillet om TV 2s framtid tok en ny vending i formiddag, da kulturministeren varslet at han vil utlyse retten til å drive som allmennkringkaster med formidlingsplikt.

Trond Giske vil fremdeles ha en kommersiell allmennkringkaster, som satser på nyheter og har hovedkontor i Bergen.

Avtalen virker skreddersydd for TV 2, men kulturminister Giske håper flere vil søke.

— TV 2 har et godt utgangspunkt, men jeg håper på reell konkurranse. Den kan komme fra TVNorge-systemet og fra TV 3 som jeg ønsker hjertelig velkommen hjem fra London. Det kan også tenkes andre konstellasjoner. NRK trenger utfordring fra en kringkaster med breddeansvar, sier kulturministeren.

Avventer utlysningsteksten
Hein Espen Hattestad, administrerende direktør hos TV3-eier MTG, avviser ikke at det vil være interessant å søke på konsesjonen.

- Vi har hørt hva Giske har sagt, og avventer nå utlysningsteksten, sier han.

- Hva er avgjørende i forhold til om dere vil søke eller ikke?

- Det kommer an på hvilke krav som skal stilles til innholdet. Noen av tingene Giske sa i dag skapte vel heller store spørsmålstegn enn den store entusiasmen.

- Hva tror du om å flytte fra London til Bergen?

- Det er jo bare en kort flytur unna, ler MTG-sjefen.


- Helt uaktuelt
Harald Strømme i TVNorge avviser imidlertid at de er interessert i avtalen.

- Det er helt uaktuelt for TVNorge, og jeg tror ingen andre enn TV 2 kommer til å søke heller, sier han til Dagbladet.no.

Diskusjonen om retningen TV 2 går i, har vært heftig diskutert den siste tiden. Da TV 2 la ned «Tabloid» og kuttet i nyhetsavdelingen i forrige uke, tilkjennega kanalens direktør Alf Hildrum at han ønsket seg en ny konsesjon.

Da måtte imidlertid den økonomiske gulroten være mer attraktiv enn i dag, siden TV 2 ikke lenger har store distribusjonsmessige fordeler sammenliknet med TVNorge og Viasat-kanalene.

I bytte mot å påta seg forpliktelser som en allmennkringkaster, skal den nye konsesjonshaveren få økte inntekter fra distributørene (Canal Digital, Get, osv.). Prisen for konsesjonshaveren skal fastsettes gjennom en «avtale om markedspris». Hvis ikke man blir enig om markedsprisen, skal Kulturdepartementet avgjøre beløpets størrelse.


Vil ikke svare
Spørsmålet er hva distributørene vil synes om denne løsningen.

- Konsesjonsteksten er ikke klar ennå. Vi vil tilkjennegi vårt syn på dette når alt er klart, sier Jørgen Thaule, kommunikasjonsdirektør hos Canal Digitals eier, Telenor Broadcast Holding.

Harald Strømme i TVNorge mener det er flere ubesvarte spørsmål knyttet til denne løsningen.

- Jeg tar det for gitt at partene ikke blir enige om pris. Da blir det departementet som skal bestemme hvor mye distributørene skal betale. Å kalle det for markedspris er kreativt. Det er ikke min definisjon av markedet, for å si det slik. 

Han tror distributørene er misfornøyd med å måtte betale.

- Jeg tror neppe de spretter champagnen hos Telenor i kveld, for å si det sånn.

Trond Giske varslet også i dag at han ønsket å åpne for å endre reklamereglene, slik at de kommersielle kanalene nå kan avbryte filmer og dramaserier med reklame. Slik kan kanalene få økte inntekter, og det blir mindre forskjell på dem som er basert i Norge og Viasat-kanalene, som sender fra England.

— Den totale reklamemengden skal ikke øke. Grensen for hvor mye reklame som kan sendes per time, står fast, understreker Giske overfor TV 2.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling