Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ualminnelig kjedelig normal

Trendy normcore? Nei, ingen vil være normal når alle andre er det.

INGEN SUKSESS:  Å være alminnelig i streite klær fra Gap har vært greit, bare ikke når det er blitt moderne. Foto: NTB Scanpix
INGEN SUKSESS: Å være alminnelig i streite klær fra Gap har vært greit, bare ikke når det er blitt moderne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hjulvisp? Helt normalt! Slik lød Stabels parodi på Dagbladets sexspaltister Inge & Sten i hine hårde dager. I det danske parets øyne var alt tillatt, og derfor helt normalt. Og da var det jo greit for de fleste.

I våre dager er det derimot en dødssynd å være normal. Normal er alminnelig og dermed kjedelig. Det har nylig den verdensomspennende amerikanske kleskjeden The Gap får erfare. Stikk i strid med alle årstidsprognoser har salget av The Gaps klær stupt i hele november og inn i julehandelen. Eksperter forklarer fenomenet med The Gaps storslåtte annonsekampanje der budskapet kort og godt lyder «Act Normal». Underforstått: Kle deg alminnelig.

Hva nå det måtte være? En trend? Et nytt motediktat? Paris sier at i år skal vi kle oss streit?

I annonsene og TV-reklamene poserer Anjelica Huston og yngre skjønnheter i hvite skjortebluser, T-skjorter, kakibukser, jeans og slike klær som The Gap alltid har solgt, uten at noen har påberopt seg å følge en motetrend. Men nå gjør de akkurat det; for det angivelig siste hotte i trendbransjen kalles «normcore». Altså dønn alminnelig.

Ta en titt nedover din egen kropp. Skjorte, V-genser, parkas, joggesko? Jess, du er typisk «normcore», og altså mer trendy enn du er klar over. Siden begrepet ble lansert av trendspottergruppa K-hole i oktober 2013, har det dukket opp mer enn 5000 nyhetsartikler over hele verden om «normcore»-trenden.

Er det ikke deilig, egentlig, å være så ultrahipt kledd uten å være klar over det? Heretter er det bare å kneise med nakken og gå med løftet hode gjennom bygatene, der man før ville foretrukket å snike seg langs husveggene i sin gråbrune allværsjakke. Og smile megetsigende over stakkarene som kjøper håndvesker til 17000 spenn i troen på at de blir sett.

Men så funker triumfen likevel ikke. Bare spør The Gap. Moralen er dessverre at ingen vil være normal når alle andre er det. Hjulvisp?