Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Uansett et slag i ansiktet for Børge Brende

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov utløste et jordskjelv i en bisetning.

NJET : Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under pressekonferansen i Moskva idag. AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/Scanpix
NJET : Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under pressekonferansen i Moskva idag. AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/Scanpix Vis mer
Kommentar

MURMANSK (Dagbladet): Mens den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov snakket om de store linjene i russisk utenrikspolitikk i sin årlige pressekonferanse, om Russland som har endre spillet i Syria og i Midtøsten på en konstruktiv måte, om at ingen må komme å stikke nesa si borti russiske interne anliggender, og om at Russland er sterkt og uavhengig, skapte Lavrov et lite jordskjelv i forholdet mellom Norge og Russland med det som var en bisetning i hans overordnede budskap.

PÅ SPØRSMÅL fra NRK om tilbakesendelse av flyktninger som har kommet til Norge via Russland, sa Lavrov dette:

- Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov. Og han fortsatte:

- Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å ta disse menneskene tilbake inn i Russland, sa den russiske utenriksministeren.

NÅ ER DET altså klart at presisjonsnivået til Lavrov ikke var det aller beste, fordi Norge likevel får sende tilbake de rundt 500 flyktningene som har multivisum og oppholdstillatelse til Russland. Det har norsk UD fått presisert fra russisk UD, etter en kort tid med stor forvirring; kunne Russland finne på å gå tilbake på en avtale de allerede hadde gjort med Norge? Hva betydde i så fall det for det for Norge viktige forholdet til store Russland?

LAVROVS UTTALELSE var generell, fordi det å ta imot flyktninger ikke er en god sak for noen europeisk regjering nå, heller ikke den russiske. Rundt 500 av flyktningene som kom til Norge over Storskog i Finnmark har multivisum eller oppholdstillatelse i Russland. Og Norge og Russland har en avtale om at de skal sendes tilbake til Russland. Prosessen for tilbakesendelse ble stanset sist helg fordi Russland sa landet ikke var klar til å ta imot dem.
Det ble forstått slik at det var for kaldt i nord til å busse sinte, skuffede og frostrerte flyktninger fra Kirkenes til Murmansk, og at russerne ikke hadde noe mottaksapparat for å ta imot dem i Murmansk. Hvis de ville begynne å lage bråk på bussen kunne der være livsfarlig i 30 minusgrader midt på tundraen. Forståelsen var et det var begripelige, praktiske grunner til at transporten ble stanset, og at Norge og Russland jobbet med å fly dem til Russland, trolig til Moskva, så snart det lot deg gjøre.

UANSETT
er Lavrovs klare beskjed idag om at de resterende 5000 flyktningene som kom til Norge via Russland ikke skal sendes tilbake et slag i ansiktet for utenriksminister Børge Brende. Norges posisjon har vært at når de 500 som har multivisum og oppholdstillatelse i Russland er sendt tilbake, så skal man starte samtalene om tilbakesendelse av de grunnløse asylsøkerne som kom til kongeriket over Storskog. Døra for dette ser nå ut til å være lukket igjen med et brak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media