Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Uanstrengt om lesbiske følelser

Språklig spenst, men enkelte logiske brudd i handlingsoppbygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Eg er ingen sin,» sier 15 år gamle Ida, såret over at bestefaren er død, at legeforeldrene reiser jorda rundt for å redde verden, og at storebroren Thomas bryr seg mer om kjæresten enn om henne. Det er sommer, og Ida må tilbringe ferien i byen hos Thomas og kjæresten Maria. Hun føler seg forlatt, og eneste lindring er stundene oppe i tenketreet i hagen.

Tenketreet markerer overgangsfasen fra barn til voksen. I løpet av sommerferien skjer store forandringer med Ida: Seksuell oppvåkning, kreativ utfoldelse, bearbeiding av sorg. Idas såre og pubertale usikkerhet blomstrer i ny drakt.

Pirrende

Som ungdomsroman har Trohaugs debut mye å tilby. Den har ingredienser som tenåringer vil tenne på. Ida forelsker seg i ei jente, den to år eldre Linn med et brunt og et blått øye. Lesbiske følelser skildres uanstrengt og uten moralske implikasjoner. Skildringen av undergrunnsmiljøet Ida blir kjent med, er også pirrende lesestoff for ungdom. Språket er drivende og engasjerende. Enkelte logiske brudd har romanen likevel. For det første bryter det gryende forholdet mellom Ida og Linn sammen brått og umotivert. For det andre blir den sårede og famlende jentungen i begynnelsen av teksten til en moden, skråsikker ungjente med ett slag. Troverdig?

For voksne?

Forlaget har insistert på at romanen fortjener voksne lesere, men her er jeg mer i tvil. «Okkupert kjærleik» turnerer temaer som for voksne ikke tilbyr mye mer enn glimt inn i tenåringens tankesett. Det ungdommelige temaet følges opp i den språklige framstillingen, og alt i alt gir teksten neppe nok friksjon for en voksen leser.