Debatt: Øl på bensinstasjon

Uansvarlig å la bensinstasjoner selge øl

Alkohol er ikke en ordinær vare på linje med melk og brød, og bør derfor heller ikke behandles som det.

SKADE: Mer tilgjengelighet på alkohol vil øke forbruket og dermed helseskadene, skriver artikkelforfatteren.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKADE: Mer tilgjengelighet på alkohol vil øke forbruket og dermed helseskadene, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Meninger

Virke ønsker å åpne opp for at også kiosker og bensinstasjoner skal kunne selge alkohol. Det er en dårlig idé, og et viser hvor galt det går når alkoholpolitikken er basert på næringsinteresser, ikke på folkehelse og folks trygghet.

Alkoholpolitikkens målsetning er å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader alkoholbruk kan innebære. Det viktigste som kan gjøres for å oppnå dette er å begrense bruken av alkohol.

Det er to faktorer som er helt sentrale for å regulere forbruk: Pris og tilgjengelighet. Om en åpning for at også kiosker og bensinstasjoner ikke vil påvirke prisen i stor grad, vil det innebære en massiv økning i tilgjengeligheten til alkohol. Det vil øke omfanget av alkoholrelaterte skader og problemer.

Dagligvarebutikkene har også en vei å gå før deres salg kan kalles ansvarlig. Juvente har testet dagligvarebutikker hvert år siden 2007, og fortsatt er det alt for lett for mindreårige å kjøpe alkohol.

Det er lite trolig at kiosker og bensinstasjoner vil ha bedre rutiner for alderskontroll enn dagligvarebutikkene. Det bør generelt utvises skepsis til enhver endring som vil øke tilgjengeligheten av alkohol. At det i tillegg er snakk om å selge alkohol i butikker som først og fremst retter seg mot trafikanter, understreker uansvarligheten i forslaget. Alkohol og trafikk hører ikke sammen.

Alkohol er ikke en ordinær vare på linje med melk og brød, og bør derfor heller ikke behandles som det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.