SKULLE IKKE VÆRT PUBLISERT: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier «Trygdekontoret» ikke skulle lagt Norheim-klippet på nett uten å sette det inn i en større kontekst. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SKULLE IKKE VÆRT PUBLISERT: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier «Trygdekontoret» ikke skulle lagt Norheim-klippet på nett uten å sette det inn i en større kontekst. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

- Uansvarlig av NRK å legge Norheim på Youtube

Kringkastingsrådet slår ned på Trygdekontorets rasisme-klipp. NRK-sjefen sier det var en feilvurdering.

(Dagbladet): Kringkastingsrådet har i dag diskutert NRKs bruk av sosiale medier. Bakgrunnen er blant annet «Trygdekontoret»s publisering av klipp på Youtube som ikke var med i programmet som handlet om rasisme den 18. mars i år.

Det vakte skarpe reaksjoner da redaksjonen la ut en del av debatten der Elisabeth Norheim, i en svært opphetet debatt med blant andre Suzanne Aabel og Mohammed Fadlabi, uttalte om jøder at «de ble gassa, og etterpå, da var det, faen heller, bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja, men det er jo de rikeste folka overalt.»

Norheim blogget i etterkant en beklagelse over den jødiske befolkninga, skrev at det ikke var meningen å bringe antisemittistiske konspirasjonsteorier til torgs, og at hennes dømmekraft var svekket av at rammene og premisset for hennes deltakelse i programmet ble endret i siste liten.

Reagerte på NRK-forklaring Klippet ble fjernet fra Trygdekontorets Youtube-konto etter at Norheim ba om det. Hun var da blitt drapstruet. Programleder Thomas Seltzer har tatt selvkritikk på at det han oppfattet som åpenbart karikerte uttalelser ikke ble motsagt i programmet, og for at forberedelsene til programmet var for dårlige.

Flere av medlemmene i rådet reagerer sterkt på NRKs forklaring om at klippet ble vurdert som greit å sende, og at det derfor også var greit å publisere det som ekstramateriale.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk slo i Kringkastingsrådet fast at dette var en feilvurdering, og at klippet ikke burde vært publisert på noen måte.

FIKK MYE TYN: PR-rådgiver Elisabeth Norheim etter opptredenen på «Trygdekontoret» 18. mars. Foto: NRK
FIKK MYE TYN: PR-rådgiver Elisabeth Norheim etter opptredenen på «Trygdekontoret» 18. mars. Foto: NRK Vis mer

Eriksen poengterte likevel at enkelte uttalelser kan være ok å sende i konteksten av et debattprogram, der de kan motargumenteres, men ikke nødvendigvis som et enkeltstående klipp uten utfyllende kommentarer.

- Når klippet ble fjernet fra Youtube ligger det i det at det ikke skulle vært publisert. Men satt i en kontekst kan det vært riktig å eksponere en slik debatt, sier kringkastingssjefen.

Rådmedlem Elin Ørjasæter mener klippet burde forblitt upublisert, både av hensyn til den norske jødiske befolkninga og av hensyn til Norheim, som umiddelbart etter innspillingen av «Trygdekontoret» skal ha bedt om at det ikke ble sendt.

- Uansvarlig - NRK hadde rett til å sende programmet likevel, men det var uansvarlig å legge ut det aller verste klippet på Youtube, sier Ørjasæter.

Rådet ga samtidig honnør til «Trygdekontoret» for å være et godt og nyskapende debattprogram.

Kringkastingsrådet diskuterte også NRK-ansattes opptreden i sosiale medier, med utgangspunkt i fotballkommentator Christian Nilssens famøse Twitter-melding om at Liverpool «tok livet av sine fans», som av de fleste ble lest i sammenheng med tribuneulykken i Hillsborough i 1986 og tragedien på Heysel stadion i Brüssel i 1985.

LEDER: Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold kaller Norheims utsagn rasistiske og helt unødvendige å publisere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEDER: Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold kaller Norheims utsagn rasistiske og helt unødvendige å publisere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Selv alle var enige i at meldinga var uakseptabel, mente rådet at NRK har gode og strenge retningslinjer for de ansattes opptreden i sosiale medier og offentligheten forøvrig. De mener dermed at det ikke er grunnlag for å gi Nilssen sparken - eller omplassere ham til en korrespondentstilling på Bouvetøya, slik enkelte av klagerne til Kringkastingsrådet har krevet.

De som har klaget på at NRK i for stor grad promoterer Facebook i radio- og tv-programmer fikk heller ikke medhør.

Rådet endte med en uttalelse om at «publisering som gjøres av NRK-ansatte i ulike sosiale medier, av materiale produsert av NRK, må underlegges samme redaksjonelle vurdering som materiale i NRKs egne publiseringskanaler. Det samme gjelder ytringer fra ansatte som tydelig framstår som NRK-ansatte. Klippet fra «Trygdekontoret» faller inn under dette, da en av deltakernes sjikane av jøder ikke burde vært lagt på Youtube».

UANSVARLIG: Elin Ørjasæter i kringkastingsrådet sier det var uansvarlig av «Trygdekontoret» å legge materialet på nett. Foto: LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet.
UANSVARLIG: Elin Ørjasæter i kringkastingsrådet sier det var uansvarlig av «Trygdekontoret» å legge materialet på nett. Foto: LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet. Vis mer