PRESENTASJONSFRYKT: Frykt for å holde presentasjoner - selv i små grupper for mennesker man kjenner - er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
PRESENTASJONSFRYKT: Frykt for å holde presentasjoner - selv i små grupper for mennesker man kjenner - er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer

Mental helse:

Uansvarlig eksponering

Det er strenge begrensninger på hvem som får drive med hypnose. Det burde kanskje innføres tilsvarende begrensninger på hvem som får drive med eksponering.

Meninger

Blant triste ting jeg opplever som psykolog, er å måtte behandle klienter som har vært utsatt for forsøk på eksponering.

Spaltist

Rolf Marvin Bøe Lindgren

er psykolog, og har også studert informatikk og kunstig intelligens. Han har brukt sin spesialkunnskap hyppig i mediene, senest i podcasten om personlighetstesten Big five.

Siste publiserte innlegg

Et typisk eksempel er en elev som er redd for å holde presentasjoner. Eleven er følgelig blitt tvunget til å holde presentasjoner. Det å tvinge eleven til å holde presentasjoner kalles gjerne ved det vitenskapeligklingende navnet «eksponering».

Eksponeringen fører gjerne til at klienten lærer at klienten blir livredd av å holde presentasjoner. Dette representerer ikke noe nytt for klienten – klienten vet det godt fra før, og enda bedre etter neste forsøk på eksponering.

Disse klientene er typisk ofte ikke elev lenger – nettopp på grunn av presset for å holde presentasjoner, og bruken av eksponering på elever som er redd for det.

Frykt for å holde presentasjoner – selv i små grupper for mennesker man kjenner – er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene.

- Du som er så flink, du burde da bli leder?

- Nei, for da må jeg holde presentasjoner. Heller holde meg til fag. (Hvor jeg heller ikke får utviklet meg, fordi i så fall må jeg holde presentasjoner).

Angst i større eller mindre grad er veldig vanlig – 25 prosent har følt på denne type angst, og mange sliter med sosial angst og fobier. Og stadig flere sliter, så vidt jeg kan se, med at de har vært utsatt for eksponering, og blitt verre.

For hva er egentlig eksponering? Eksponering er en metode for å redusere angst. Metoden går ut på å eksponere klienten for det klienten er redd for. Av og til først ved å forestille seg det, og seinere ved å nærme seg det å gjøre det. Eksponering er en strukturert prosess som forutsetter solid teoretisk kunnskap og praktisk erfaring før man prøver det selv. Det er ikke å bare gjøre det man er redd for.

Så hvorfor er det så populært å tro at eksponering er noe annet enn det er?

Jo, fordi det virker hvis angsten er liten. Er man litt smånervøs for noe, opplever man mestring hvis man gjør det likevel, og det går bra. Litt oppmuntring kan være alt som trengs. Problemet er når man tror dette virker mot alt fra sommerfugler i magen til sosial angst.

Denne mangelen på kunnskap om at eksponering ikke er noe som kan gjøres av hvem som helst gjenspeiles i helsedirektoratets retningslinjer for sykmelding:

«Unngå full sykmelding så langt det er mulig ved angstlidelser. Tilknytning til arbeidslivet kan gi en symptomlindrende ramme rundt hverdagen. Full sykmelding kan føre til at pasienten utvikler unngåelsesatferd overfor arbeidsplassen.»

Nei, full sykmelding kan ikke føre til at pasienten utvikler unngåelsesatferd. Man kan ikke utvikle unngåelsesatferd overfor noe man ikke eksponeres for. Full sykmelding kan så klart føre til at klienten unngår å gjøre noe med det. Men eksponering er en terapeutisk metode, ikke hodeløst å tvinge noen til å gjøre noe vedkommende har angst for.

Det er strenge begrensninger på hvem som får drive med hypnose. Det burde kanskje innføres tilsvarende begrensninger på hvem som får drive med eksponering.

På den annen side: Det tilbys kurs i hypnose, men inntil nylig ikke kurs i eksponeringsterapi. Det er en av de mest effektive og anvendelige teknikker psykologer kan bruke, det er helt fantastisk at det ikke er obligatorisk å lære det grundig på psykologskolen.

Hvis du er skoleelev og tvinges til å holde presentasjoner som eksponering: Vis gjerne denne artikkelen til læreren, slik at læreren får lært seg at eksponering ikke er det læreren tror det er.