DEBATT

Mental helse:

Uansvarlig eksponering

Det er strenge begrensninger på hvem som får drive med hypnose. Det burde kanskje innføres tilsvarende begrensninger på hvem som får drive med eksponering.

PRESENTASJONSFRYKT: Frykt for å holde presentasjoner - selv i små grupper for mennesker man kjenner - er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
PRESENTASJONSFRYKT: Frykt for å holde presentasjoner - selv i små grupper for mennesker man kjenner - er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene, skriver spaltisten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Blant triste ting jeg opplever som psykolog, er å måtte behandle klienter som har vært utsatt for forsøk på eksponering.

Et typisk eksempel er en elev som er redd for å holde presentasjoner. Eleven er følgelig blitt tvunget til å holde presentasjoner. Det å tvinge eleven til å holde presentasjoner kalles gjerne ved det vitenskapeligklingende navnet «eksponering».

Eksponeringen fører gjerne til at klienten lærer at klienten blir livredd av å holde presentasjoner. Dette representerer ikke noe nytt for klienten – klienten vet det godt fra før, og enda bedre etter neste forsøk på eksponering.

Disse klientene er typisk ofte ikke elev lenger – nettopp på grunn av presset for å holde presentasjoner, og bruken av eksponering på elever som er redd for det.

Frykt for å holde presentasjoner – selv i små grupper for mennesker man kjenner – er svært vanlig. Lovende karrierer blir ødelagt på grunn av krav om å holde presentasjoner når man stiger i gradene.

- Du som er så flink, du burde da bli leder?

- Nei, for da må jeg holde presentasjoner. Heller holde meg til fag. (Hvor jeg heller ikke får utviklet meg, fordi i så fall må jeg holde presentasjoner).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer