DEBATT

Nikabforbud:

Uansvarlig lovforslag om heldekkende ansiktsplagg

Man må vite hvordan et forbud mot heldekkende ansiktsplagg vil påvirke de det angår før loven endres.

ETTERLYSER EN MER NYANSERT DEBATT: som også handler om hvordan et forbud vil påvirke dem det gjelder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
ETTERLYSER EN MER NYANSERT DEBATT: som også handler om hvordan et forbud vil påvirke dem det gjelder. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

FrP kritiserer NSO fordi vi mener regjeringens forslag om et generelt forbud mot heldekkende ansiktsplagg for studenter i høyere utdanning ikke har et solid faglig grunnlag. I regjeringens eget høringsnotat står det at «Forskning gir altså ingen klare indikasjoner for at nikab og burka faktisk kan utgjøre en hindring for full deltakelse i og utbytte av undervisningssituasjonen».

HL-senteret, som har bidratt til høringsnotatet, peker på flere mulige konsekvenser av et forbud, som stigmatisering, utenforskap og at kvinner blir pasifisert og presset inn i en offerrolle når personlige valg og motivasjon for bruk av plagget avfeies.

Dagens ordning, med lokal tilpasning, gir mulighet for dialog med de det angår på en måte som ikke er mulig med et generelt forbud. Dialogen er nødvendig for at kvinnene ikke skal oppleve forbudet som diskriminerende, skriver HL-senteret.

NSO etterlyser en debatt som ikke kun handler om hva majoriteten opplever når andre bruker heldekkende ansiktsplagg, men også hvordan de det angår vil oppleve et forbud. Hvis staten skal begrense individets frihet, som å bestemme hvordan studenter kan kle seg, må det være riktig. Regjeringens høringsnotat gir ikke den tryggheten, tvert imot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer