LEDER

Uansvarlig politikk

Regjeringens oljepengebruk kan ikke vare.

Oslo  20160511.
Finansminister Siv Jensen holder revidert nasjonalbudsjett 2016.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20160511. Finansminister Siv Jensen holder revidert nasjonalbudsjett 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Regjeringens feil ligger ikke først og fremst i det reviderte nasjonalbudsjettet. Det går ikke bra i norsk økonomi om dagen.

Arbeidsledigheten er høy og forventa vekst er lav. Pengepolitikken er nær brukt opp nå som renta nærmer seg null. I mangel på reell beskatning av bolig, vil det være stor risiko forbundet med en lavere rente. Det vil kunne bidra til en boligboble.

I en slik situasjon er det gode grunner for å ta i bruk finanspolitikken for å stimulere til mer vekst og få ned arbeidsledigheten. På papiret ser det også ut til å være det regjeringa gjør. Den øker uttaket av oljefondet med 10 milliarder kroner. Til sammen bruker regjeringa 205,6 milliarder i oljepenger, en åttendedel av budsjettet.

Regjeringen selger inn budsjettet som et motkonjunkturtiltak ment for å redusere arbeidsledigheten, som er spesielt stor på Sør- og Vestlandet. Sannheten er at tiltakspakken er mager.

Det er lite som gjøres for å møte de særskilte utfordringene norsk økonomi står overfor. Oljepengebruken stammer snarere fra at staten ikke møter reduserte inntekter med kutt i utgiftene, slik landene rundt oss er nødt til å gjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer