IKKE BEREDT:  Justisminister Anders Anundsen.
IKKE BEREDT: Justisminister Anders Anundsen.Vis mer

Uansvarlig statsråd

Etter to år i regjering er det ikke lenger mulig å skylde på forgjengeren.

Meninger

Det var Anders Anundsen som ledet kontroll- og komiteen under 22. juli-høringen i 2012, den som endte med at Stortinget ga Stoltenberg-regjeringen sterk kritikk for at beredskapssituasjonen var så svak den skjebnesvangre sommerdagen i 2011. Da han ble justisminister, var løftet - og den klare forventningen fra velgerne - at juristen fra lov og orden-partiet Frp skulle rydde opp. 

Torsdag kom sjokkrapporten fra Riksrevisjonen. Revisjonen har funnet alvorlige svakheter i departementets arbeid. Så grove er manglene at riksrevisor og høyremann Per Kristian Foss mener samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet i Norge er svekket. Kritikken går på manglende styring, sammenheng, rapportering, oppfølging, evaluering og kontroll. Hele fire år etter den nasjonale tragedien 22. juli, 20 måneder etter at Anundsen tiltrådte og flerfoldige beredskapsmillioner seinere er dette nasjonens tilstand. 

Det er skuffende, sjokkerende og ikke minst er det skremmende. Vi kan ikke stole på at vi har en tilfredsstillende beredskap neste gang det skjer en dramatisk hendelse her til lands. Hva er det justisministeren egentlig har drevet med? 
Anundsen forsikrer i sitt svarbrev at han jobber på og at det er flere tiltak på gang. Det er bra, men langt fra nok til å endre Riksrevisjonens knusende konklusjon. Justisministerens arrogante svar til riksrevisor Foss og til media bidrar dessverre til å svekke tilliten ytterligere. 

I sitt første svarbrev til Riksrevisjonen presterer justisministeren å si at riksrevisoren ikke har grunnlag for sin konklusjon. Overfor VG skylder han på de rødgrønne, og sier at han «trodde arbeidet var kommet lengre» da han tok over. 

Det er for lengst fastslått at forrige regjering gjorde en for dårlig jobb. Men 20 måneder inn i egen regjeringstid er det ikke lenger mulig å skylde på forgjengeren og «åtte år med rødgrønt styre». Da beviser bare Anundsen at han selv mangler gjennomføringskraft. Slik sutring fra en som sitter med makt er uansvarlig, veikt og provoserende. Han har bare å få jobben gjort. 

Det har vært nok skandaler rundt justisminister Anders Anundsen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.