LEDER

Uansvarlig statsråd

Etter to år i regjering er det ikke lenger mulig å skylde på forgjengeren.

IKKE BEREDT:  Justisminister Anders Anundsen.
IKKE BEREDT: Justisminister Anders Anundsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det var Anders Anundsen som ledet kontroll- og komiteen under 22. juli-høringen i 2012, den som endte med at Stortinget ga Stoltenberg-regjeringen sterk kritikk for at beredskapssituasjonen var så svak den skjebnesvangre sommerdagen i 2011. Da han ble justisminister, var løftet - og den klare forventningen fra velgerne - at juristen fra lov og orden-partiet Frp skulle rydde opp. 

Torsdag kom sjokkrapporten fra Riksrevisjonen. Revisjonen har funnet alvorlige svakheter i departementets arbeid. Så grove er manglene at riksrevisor og høyremann Per Kristian Foss mener samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet i Norge er svekket. Kritikken går på manglende styring, sammenheng, rapportering, oppfølging, evaluering og kontroll. Hele fire år etter den nasjonale tragedien 22. juli, 20 måneder etter at Anundsen tiltrådte og flerfoldige beredskapsmillioner seinere er dette nasjonens tilstand. 

Det er skuffende, sjokkerende og ikke minst er det skremmende. Vi kan ikke stole på at vi har en tilfredsstillende beredskap neste gang det skjer en dramatisk hendelse her til lands. Hva er det justisministeren egentlig har drevet med? Anundsen forsikrer i sitt svarbrev at han jobber på og at det er flere tiltak på gang. Det er bra, men langt fra nok til å endre Riksrevisjonens knusende konklusjon. Justisministerens arrogante svar til riksrevisor Foss og til media bidrar dessverre til å svekke tilliten ytterligere. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.