Uappetittlig kokkejævel

Ufordøyelig actionroman fra kjendiskokk

 • Les flere bokanmeldelser

  BOK: Anthony Bourdain er selvsagt identisk med den franskamerikanske kokkekjendisen som skrev to avslørende bøker om livet på restaurantkjøkkenet.

  Men der både «Kokkejævler» og «Kokk på ville veier» kunne leses med skrekkblandet fryd, er det ikke mye å smatte fornøyd av når Bourdain gir seg fiksjonen i vold (bokstavelig talt).


  Knuste kneskåler


  I USA er det en hel undersjanger i krimlitteraturen som kalles «culinary crime», hvor handlingen veksler mellom småkoselige drap og smakfulle oppskrifter. Det er ikke helt der Bourdains debut befinner seg, men han holder seg stort sett til det miljøet han kjenner fra innsiden. Hovedpersonen Bobby Gold har riktignok ikke matlaging som sin spesialitet (om det da ikke er noe som heter «Knuste kneskåler» på menyen), men i en stor birolle finner vi kokken Nikki.

  Uansett er dette en forutsigbar og klisjefylt actionroman, det lille den har av handling er verken spesielt originalt eller innbydende. Setningene er korte og enkle, og forfatteren er mer opptatt av hva personene har på seg enn hva de føler eller mener. Det hele er overfladisk, spekulativt og banalt inntil det uappetittlige.


  Kort fortalt


  Hovedpersonen Bobby Gold har sonet ti år for kokainsalg, kommer ut som en veltrent muskelbunt og får jobb hos gangsteren Eddie Fish i New York. Jobben består delvis av å brekke bein på dårlige betalere, og ellers bistå som sikkerhetssjef (en slags glorifisert dørvakt) på nattklubben hvor før nevnte Nikki jobber.

  Heldigvis er «Bobby Gold - En amerikansk torpedo» kort (ca 120 sider), og det er neppe noen litterære Michelin-stjerner å hente for denne ufordøyelige restematen. Man skal likevel ikke se bort fra at dette kan bli en ny trend, så til høsten blir det kanskje romaner å finne fra folk som Jamie Oliver eller Nigella Lawson?

 • Les Dagbladet.no/litteratur
IMPONERER IKKE: Anthony Bourdain har tidligere skrevet <p></p>avslørende bøker om livet på restaurantkjøkkenet. Nå gir han ut en actionroman fra samme miljø.