Uavgjort i vitsekrigen

BERGEN (NTB): I vitsekrigen mellom Norge og Sverige er stillingen uavgjort, sier verdens fremste vitenskapelige ekspert på vitsekriger mellom ulike folkegrupper, den engelske professoren Christie Davies.

- At Norge som det minste av de to landene holder så godt stand i denne vitsekrigen er helt eksepsjonelt på verdensbasis, sier professoren. Davies er også meget klar på at verdens sympati i denne «krigen» ligger hos Norge.

I alle slike «kriger» der en nasjon eller gruppe lager vitser om hvor dum en annen nasjon eller gruppe er, vinner alltid den største. Sverige har vunnet over Finland, Frankrike over Belgia, England over Irland, Canada over Newfoundland og København over Århus. Utfallet er avhengig av tre ting: økonomi, språk og krigsinnsats.

- Norges suksess i vitsekrigen med Sverige henger sammen med at oljen har gjort Norge til det rikeste av de to landene. Dermed slipper nordmenn å emigrere til Sverige for å ta seg jobb der, slik mange finner har måttet gjøre. Norge er heltene i Europa. Landets velstand gjør at det har råd til å stå utenfor EU, mens Sverige ikke hadde råd til det og måtte ydmykt trygle om å få komme inn, sier professor Davies.

Krigshistorie

- Holdning og handling under siste verdenskrig spiller også en viktig rolle for utfallet av slike vitsekriger. Hele verden vet at Norge sto opp og kjempet mot nazismen, og at Sverige samarbeidet med tyskerne i en slik grad at de i praksis støttet Hitler, sier Davies.

- Språket spiller en viktig rolle i vitsekrigene. Som regel vinner sentrum vitsekrigene mot utkantene, både fordi den økonomiske elite gjerne bor i sentrum, og fordi folk i de største sentra vet hvordan et språk skal snakkes, hevder han.

Resten av verden synes det er morsomt at et lite land som Norge har to språk, bokmål og nynorsk, mens store land klarer seg med ett språk. Svenskene har prøvd å utnytte dette i vitsekrigen med Norge, men uten særlig hell, sier professor Christie Davies, som er en av de 115 forskerne som deltar på den internasjonale kongressen for humorforskning som denne uken pågår i Bergen.

(NTB)