Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Partilederdebatt:

Uavgjort mellom Solberg og Støre - og innvandring ble knapt nevnt med ett ord

Dødt løp i intens partilederduell. Like tett som meningsmålingene.

Kommentar

Dette stortingsvalget ligger an til å bli det mest spennende på en mannsalder. Verken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre kan føle seg trygg på at det skal ende i deres favør. Støre har riktignok en knapp ledelse på meningsmålingene for øyeblikket, men usikkerhetsmomentene er mange - og i år, som ofte før, er det småpartiene som avgjør.

Det er naturlig at lederne av de to store partiene får mest oppmerksomhet i partilederdebatten. Men kveldens debatt handlet mer om de små: Rødt, SV, Venstre, MDG og KrF er alle kandidater til å havne både over og under sperregrensa. På Dagbladets meningsmåling, som kom tidligere i kveld, havnet alle småpartier over sperregrensa, bortsett fra Rødt.

Det holder ikke for Solberg, som ikke får flertall, til tross for at både KrF og Venstre karer seg over.

Som TV2s politiske kommentator Kjetil Løset sa til Aftenpodden i går, risikerer vi at en sekk sent opptalte forhåndsstemmer avgjør valget. Når valgnatten nærmer seg sine siste timer, er det langt fra sikkert landet vet om vi får en blå eller rød regjering, hvilke partier som vil delta, eller hvor styringsdyktig den blir.

Erna Solberg, Høyre:

Statsminister Erna Solberg er Høyres sterkeste kort i valgkampen. Hun er godt likt, og var sist Dagbladet målte, det foretrukne valget for 53 prosent av velgerne. Hovedkonkurrent Jonas Gahr Støre var i slutten av forrige måned statsministervalget for bare 42 prosent av velgerne

Unngår å delta i debatten om skattelettene til landets rikeste, og forsøker å vri det over på gründerskap. Lykkes ikke med det, selv om budskapet i seg selv er godt, hørt med Høyre-øre. Avverger generelt godt i kveld. Parerer angrep, løfter egen politikk - for eksempel med at de borgerlie faktisk har startet på et grønt skatteskifte. Hun påpeker også riktig at mye av utslippsøkningen har kommet på grunn av oljefelt som ble igangsatt under de rødgrønne. Snakket riktignok til Rasmus Hanson som om han var et barn, det var litt flaut å se på.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet:

Valgkampinnspurten for Arbeiderpartiet har vært alt annet enn enkel. Først stupte partiet på målingene, deretter kom en lang serie saker om partilederens personlige økonomi, som særlig nå, de siste dagene, har tatt oppmerksomheten bort fra sakene. Partileder Jonas Gahr Støre er derfor blitt godt vant til å skulle reise kjerringa i viktige debatter - noe han til nå har levert meget godt på.

Startet debatten med å utfordre svakhetene som ligger og lurer under oppgangen i norsk politikk. En oppgang i krabbefart, sier Støre. Henter fram brutaliseringen i næringslivet – et argument han har brukt påfallende lite så langt i valgkampen. Hekter seg på Audun Lysbakken i hans beskrivelse av Frp som et eliteparti.

Støre strakk ut hånda mye i kveld. Beroliger velgerne som frykter at han kommer til å være for raus med MDG. Men posisjonerer seg samtidig slik at han ikke lukker noen dører. Støres regjeringsprosjekt blir mer og mer avhengig av å få med seg ikke bare to partier, men kanskje fire, i en eller annen form for samarbeid. Har begynt manøvreringen - mot venstre.

MOT VENSTRE: Jonas Gahr Støre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MOT VENSTRE: Jonas Gahr Støre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Siv Jensen, Fremskrittspartiet:

Siv Jensens parti ligger stabilt og godt an på målingene. Den fryktede regjeringsslitasjen uteble. En stor del av æren for Frps posisjon er det imidlertid ikke Jensen som skal ha, men selvfølgelig Sylvi Listhaug. Istedenfor en valgkamp der Siv Jensen kjører parademarsj landet rundt for å reklamere for Frps mange gjennomslag i regjeringen, blir hun overskygget og satt på sidelinjen av Listhaug, som sjelden snakker om Frps partiprogram.

I kveld nevnte hun knapt asyl- og innvandringspolitikk med ett ord.

I stedet var det finansminister Jensen, vi fikk se. Som forsvarer den økonomiske situasjonen, og lykkes med å framstår troverdig med at det er rom for mer Frp-politikk.

Smart trekk å avfeie den litt gnålete samarbeidsdebatten TV2 hadde lagt opp til ved å si at den ikke er spesielt opplysende for velgerne, for så å gå over til å snakke om samferdsel og helse.

Trine Skei Grande, Venstre:

Venstre og Skei Grande har slitt med å distansere seg fra Frp. Partiet har også vært under hardt press på meningsmålingene de siste månedene. I dag kom imidlertid et lyspunkt for Skei Grande, som kunne se partiet sitt suse opp på trygg plass og 4,7 prosent på vår måling.

Det er lite som tyder på at Venstre viker fra strategien. I kveldens debatt var det klassiske saker som skole, gründere og småbedrifter som var viktigst for Venstre-lederen. Hun hakker slavisk på talepunktene, men klarer ikke å hekte seg på debatten og forsvinner.

VENNSKAPELIG TONE: Trine Skei Grande og Siv Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VENNSKAPELIG TONE: Trine Skei Grande og Siv Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Knut Arild Hareide, Kristelig Folkeparti:

I dag kom et merkbart tegn på at det strammer seg til i valgkampen, da Hareide og KrF gikk hardt ut og distanserte seg fra Erna Solbergs regjeringsprosjekt de neste fire årene. Hareide konstaterte at han og KrF ikke vil støtte en regjering med Frp, men at de heller ikke vil kaste Solberg som statsminister. Dersom det blir borgerlig flertall, og hun velger Frp framfor sentrum, vil Hareide kun støtte regjeringen fra sak-til-sak i budsjettet.

I kveldens debatt er det en presset mann i sentrum vi ser. Blir på-den-ene-og-på-den-andre-sida i skattespørsmålet, og forsøker å kiler inn kjente hjertesaker som bistand, frivillighet, familieverdier. Men uten verken hans berømte punchlines, eller med noen følelse av at KrFs posisjon er avgjørende. Svak forestilling.

PRESSET MANN I MIDTEN: Knut Arild Hareide. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet
PRESSET MANN I MIDTEN: Knut Arild Hareide. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet Vis mer

Audun Lysbakken, SV:

I årets valgkamp har Lysbakken fått vist hva han er god for. Strategien har klaffa, sakene resonnerer godt hos velgergruppene de er ute etter, og han har klart å utmanøvrere sin konkurrent på ytre-venstre; Bjørnar Moxnes og Rødt.

Løfter debatten opp til de store spørsmålene; ulikhet og klima. Anklager Frp for å være et eliteparti for de på toppen av det norske samfunnet. Anklager Venstre og KrF for å lide av Stockholm-syndromet, når de snakker vamt om kidnapperen Frp som de ikke bør være glad i. Bekrefter at han definitivt vil inn i regjering. Fortellingen om alternativene velgerne står overfor er lettfattelig og god. Lykkes i å fri til tvilende Ap-velgere, lykkes i å tette skottene mot Rødt.

Spiser sakene til MDG og Rødt i to setninger, ved å si at han vil være garantist for kutt i klimautslipp og kutt på profitt i velferd.

I MEDVIND: Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I MEDVIND: Audun Lysbakken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

Mediaoppmerksomheten rundt Vedum og Senterpartiet har dabbet av i takt med at distriktsopprøret tok mindre og mindre plass i valgkampen. Men det ser ikke ut til å ha påvirket Vedums velgere i særlig stor grad. Partiet ligger solid rundt 10 prosent på målingene, og ligger an til å gjøre et brakvalg sammenlignet med 2013. Hvis vår måling i dag blir valgresultatet, kan Vedum ta og føle på regjeringskontorene, der han muligens skal styre med et svekket Ap.

Kastet seg på tidlig. Angriper som vanlig regjeringen på bompenger, bilavgifter. Og oljepengebruk. Selv om uenigheten i størrelsen på skatteøkningene tydeliggjøres, evner Vedum å binde venstresiden sammen ved å bekrefte at verdigrunnlaget er det samme. Gjør det samme de borgerlige gjorde ved samme valg: Tydeliggjør forskjeller, men viser at de står på felles grunn på mange områder. Vedum offensiv og god i dag. Plasserer seg mer i sentrum av store deler av debatten. Holder på strategien, snakker til kjernevelgere. Nå som valgkampen strammer seg til, er det lett å forstå hvorfor Vedums parti har fått mer oppslutning hos tvilende sentrums- og venstresidevelgere: Retorisk er Sp blant partiene som skiller seg tydeligst ut. Usikkerheten om hvilke politiske løsninger man får er imidlertid høyst usikker. .

Rasmus Hansson, Miljøpartiet de grønne:

Blir møtt med en kraftig utfordring fra programlederen om konsekvensene av MDGs politikk , og kontrer offensivt. Utfordrer ansvarligheten til styringspartiene ved å påpeke den økonomiske risikoen som er knyttet til norske oljeinvesteringer. Løfter debatten om at klimakrisen kommer til å ødelegge den framtidige verdiskapinga.

Er effektiv på å forklare makten partiet kan få i vippeposisjon på Stortinget – «Solberg og Støre må konkurrere om å lage den mest miljøvennlige politikken».

Støre åpner døra for å samarbeide med MDG, men de vil ikke selge seg billig. Både Høyre og Ap er reelle alternativer, men han er nærmest venstresiden og Venstre. Frp og Høyre vil aldri gå med på kravene om oljeleting og avvikling.

RØDGRØNNE: Bjørnar Moxnes og Rasmus Hansson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RØDGRØNNE: Bjørnar Moxnes og Rasmus Hansson. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bjørnar Moxnes, Rødt:

Som det eneste av småpartiene som ikke var inne på Dagbladets måling i dag, er rødt så nære, men akk så fjernt fra å bikke over. Med en oppslutning på 3,5 prosent ligger likevel partileder Moxnes å komme inn på Stortinget.

Forrige debatt bar for Moxnes preg av at han i det store og det hele ble parkert av Lysbakken, selv om han fikk inn noen gode slag mot Arbeiderpartiet.

I en debatt der de fleste startet med å snakke i munnen på hverandre, forsto Moxnes tidlig at han ikke kom til å få slippe til ofte. Gikk rett på Rødts kjernesak: Profitt i velferd. Det ble med den replikken. Debattens one-trick-pony, men kommer godt ut av diskusjonen om ev. regjerings/stortingssamarbeid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.