Uavklart om Hamsun-analyse

- Knut Hamsuns psykoanalyse blir neppe folkelesning, fastslår nasjonalbibliotekar Bendik Rugaas. Fremdeles er det uavklart om Hamsuns sjelsliv blir offentlig eie.

Det var i 1926 forfatteren Knut Hamsun gikk i psykoanalyse hos psykoanalytikeren Johannes Irgens Strømme, som stenograferte alt ned i sin journal. Denne journalen befinner seg nå i Håndskriftsamlingen i Nasjonalbiblioteket.

Det er Nasjonalbiblioteket selv som har bedt om en juridisk og etisk avklaring om journalen skal kunne offentliggjøres, ikke minst på grunn av interessen hos forskere og biografer. Nasjonalbiblioteket har eiendomsretten til psykoanalysen.

Må avkodes

Det spesielle med journalen er at den er stenografert i systemet Gabelsberger, som ikke har vært brukt siden 1960-tallet. Det betyr at det er vanskelig å i det hele tatt finne fram til gjenlevende personer som kan dekode journalen.

- Vi vil forsøke å finne noen som kan dechiffrere dette, slik at man kan overføre det til leselig norsk. Men vi har ingen ambisjoner om å legge ut journalen til folkelesning, understreker nasjonalbibliotekar Bendik Rugaas overfor NTB.

Han skal ha et møte om saken med Kulturdepartementet i siste halvdel av mai, og håper å komme fram til en plan for det videre arbeidet.

- Vi ønsker å sikre materialet for seriøse forskere. Om journalen skal kunne presenteres hel eller delvis må gjennom en seriøs vurdering. Vi vil samtale med de forskerne som har gode grunner til å se materialet, sier Rugaas.

Bruker journalen

Forfatteren Ingar Sletten Kollonen, som arbeider med en ny biografi om nobelprisvinneren, har allerede tilgang til analysen.

- Gyldendal og jeg har utarbeidet en juridisk betenkning som konkluderer med at det er uproblematisk å bruke journalen i forbindelse med biografien, har Ingar Sletten Kollonen fortalt til NTB tidligere.

Da det ble kjent for noen måneder siden at psykoanalysen til Knut Hamsun kan bli offentliggjort, utløste det en intens, kulturpolitisk debatt. Blant dem som synes lite om dette er forfatteren Per Olov Enquist, psykoanalytikeren Lars Christian Opdal og psykiater Sigmund Karterud.

«Intet felleseie»

- En psykoanalyse muliggjør avgjørende og avslørende inngrep i pasientens personlighet, og gjennom samtaler av så personlig karakter at de har krav på full diskresjon. Med andre ord: Ingen av oss har krav på å få innkikk i slike sider av Hamsuns hemmelig liv, uansett hvilke påskudd vi måtte påberope oss i vår egenskap av nysgjerrige biografer, skriver forfatter og journalist Haagen Ringnes i et innlegg i Aftenposten i mars.

Bendik Rugaas synes det er en interessant debatt.

- Det er interessant å se at den gamle dikterhøvdingen fremdeles omtales med store typer i avisene, sier Rugaas.

(NTB)