Ubåten på Nørholm

Rotete roman med styrløs fantasi.

BOK: I fjor gjorde Erik Honoré seg positivt bemerket med debutromanen «Orakelveggen» der han på en vital, innsiktsfull og original måte skildret den moderne IT-verdenen. Allerede i år er han ute med ei ny bok. Her er det så som så, både med innsikten og vitaliteten.

Forfatteren dynger på med brokker av kunnskap og elementer av handling, men han har dårlig styring på stoffet sitt. Fantasi er det ingen mangel på, men teksten virker forsert og uten mål og mening.

Hamsun og trekantsex

I den grad vi kan snakke om en hovedhandling, er den lagt til Grimstad og distriktet rundt, det vil si til Hamsun-land. Hamsun spiller da også en ikke uviktig rolle i boka, eller rettere: mannskapet på en tysk ubåt som Hamsun angivelig har overrakt et brev til under krigen. Dette brevet, samt et halsbånd, støv fra månen og diverse andre rekvisitter er lagt inn som gåter i en fortelling som beveger seg vidt omkring, med avstikkere til blant annet Lagos og Belfast.

Her spes det på med en dæsj trekantsex, litt tallmystikk (med avsett i Nils Henrik Abel) og en del frynsete forretningsmoral. Boka er dessuten full av referanser til moderne popmusikk. De sentrale personene kler seg i merketøy og surrer omkring i en halvmonden verden, som er beskrevet på en måte som gjør oss usikre på om forfatteren har satiriske hensikter eller ikke.

Rotete

På mirakuløst vis klarer forfatteren til slutt å samle så godt som alle de mange brikkene han har spredt omkring i teksten. Dette er et mesterstykke i seg selv, men ettersom puslespillet er så corny, blir vi ikke særlig mildere stemt av den grunn.

At forfatteren roter med Hamsun-tekster og sprer omkring seg med moteriktige refleksjoner omkring fortellingens betydning, gjør ikke saken bedre. Jeg beklager å måtte si det: Dette er motelitteratur av det mest rotete slaget.

Jeg vil nødig virke gammelklok, men jeg kan ikke la være å spørre meg selv om ikke forlag og forfatter hadde vært best tjent med å vente litt med å utgi den vanskelige annenboka. Selv åpenbare talenter trenger modningstid.