Ubåtkrigens første helter

De norske krigsseilerne fra første verdenskrig fortjener mer oppmerksomhet.

UTEN VARSEL: Tidlig i krigen forholdt tyskerne seg til sjøkrigslover som tilsa at besetningen skulle evakueres i livbåter før skip ble senket, men mot slutten førte de en nådeløs ubåtkrig der handelsskip ble senket uten forvarsel.
UTEN VARSEL: Tidlig i krigen forholdt tyskerne seg til sjøkrigslover som tilsa at besetningen skulle evakueres i livbåter før skip ble senket, men mot slutten førte de en nådeløs ubåtkrig der handelsskip ble senket uten forvarsel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av: Tor Jørgen Melien Historiker/kommandørkaptein, Institutt for forsvarsstudier

(Dagbladet): Jon Michelets romanserie om krigsseilerne fra andre verdenskrig, har fått stor oppmerksomhet. Michelet har uttalt treffende at: «Max Manus og gjengen hans opplevde «action» tettpakka i korte glimt, mens krigsseilerne levde med angsten krigen ut».

I år er det 100 år siden første verdenskrig brøt ut. Norge valgte nøytralitet og unngikk krigshandlinger på norsk jord. Men den norske skipsfarten skulle likevel bli rammet av fire år med krig og svært mange av våre sjømenn mistet livet.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer