BEROLIGER Kulturminister Thorhild Widvey skriver om medieeierskapsloven. Foto: Anders Grønneberg
BEROLIGER Kulturminister Thorhild Widvey skriver om medieeierskapsloven. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Ubegrunnet bekymring for mediemangfoldet

Dagbladet kan ta det med ro.

Debattinnlegg

På lederplass i går er Dagbladet bekymret for mediemangfoldet etter meldingen om at medieeierskapsloven vil bli foreslått opphevet.

Regjeringen ønsker selvfølgelig å opprettholde mediemangfoldet, men vi må ta inn over oss at virkeligheten har endret seg dramatisk siden medieeierskapsloven ble innført i 1999.

I 1999 hadde vi et langt mer oversiktlig og klarere sektorinndelt mediemarkedet. Dette gjorde at loven ga en relativt treffsikker regulering, og en forutsigbar situasjon for aktørene. I dag publiserer mediehusene på alle tilgjengelige plattformer, og endringene innenfor medieteknologi, mediebruk og markedsforhold skjer i et stadig økende tempo. Det gir derfor liten mening å forhåndsdefinere grensene for oppkjøp og sammenslåinger som andeler av avisopplag, tv-titting eller radiolytting. Enda mindre mening gir det å sette grensen for oppkjøp regionalt til en andel av papiravisopplaget utgitt og omsatt innenfor et forhåndsdefinert geografisk område. Dette er ikke treffsikkert.

Allerede i dag legger Konkurransetilsynet vekt på konsekvensene av et oppkjøp for mangfoldet i tilbudet i mediesektoren som i enhver annen sektor. Og regjeringens forslag til endringer i konkurranseloven vil gjøre loven til et enda mer egnet instrument for å sikre mediemangfoldet. Endringen sikrer at tap av mediemangfold vil kunne vektlegges direkte som skadevirkning i Konkurransetilsynets fusjonskontroll. En ytterligere sikkerhet ligger i at Medietilsynet skal konsulteres i alle saker som gjelder oppkjøp og fusjoner på medieområdet.

En vesentlig fordel med løsningen er at Konkurransetilsynet vil definere markedene ut fra forholdene i hver enkelt sak, og vurdere konsekvensene av et oppkjøp helt konkret. På denne måten får vi en regulering som er både treffsikker og effektiv.

En oppheving av medieeierskapsloven vil ikke føre til høyere konsentrasjon og mindre mangfold i mediebransjen. Derimot vil det føre til lavere kostnader for både stat og bransje, og redusere byråkratiet for de som skal gjennomføre salg, oppkjøp eller sammenslåinger av mediebedrifter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.