Ubehaget i humoren

Storbynatt: Harald Eia og Bård Tufte Johansen har erstattet satirisk sparking oppover med spredning av aggresjon, usikkerhet og ubehag i alle retninger.

Den nye humoren: Den som skal være trygg på å komme godt ut av Harald Eias og Bård Tufte Johansens program, kan ikke være for formell, nølende, nerdete, nærlingslivsglatt eller klisjéfylt, skriver forfatteren. Foto: Scanpix
Den nye humoren: Den som skal være trygg på å komme godt ut av Harald Eias og Bård Tufte Johansens program, kan ikke være for formell, nølende, nerdete, nærlingslivsglatt eller klisjéfylt, skriver forfatteren. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har vi fått en ny runde i en gammel debatt. Teamet bak NRK1s Storbynatt møter beskyldninger om utdriting og mobbing, særlig etter innslaget 18. august, som gjorde narr av en NAV-direktørs fjernsynsopptreden. I denne avisa skriver Andreas Hompland om Storbynatt at Harald Eia der «grip til enkle triks for å drita ut intervjuobjekt». Han tolker det som et forfall for Eia etter Hjernevask-serien.

Men Hompland er seint ute, og nokså personfokusert. Det han sier om Eia har blitt sagt om en hel generasjon komikere i drøye ti år nå, under overskriften «den nye humoren». Allerede i 1998 skrev Sturle Scholz Nærø oppbrakt i Aftenposten om «intrikat kynisme og smilende råskap». Det er på tide å ta et større overblikk over fenomenet.

Denne generasjonen av komikere utgjorde en forskjell fra de forrige blant annet fordi den brakte med seg et økt aggresjonsnivå inn i norsk mediehumor. Otto Jespersens aggresjon mot Kjell Magne Bondevik i Torsdagsklubben og Eia/Johansens aggresjon mot Finn Kalvik i Åpen Post var nokså utenkelig på norsk TV før konkurransetida på 90-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer