KOMMENTARER

Ubehaget og journalistikken

Dagbladets jobb er å drive journalistikk. Også der den oppleves som ubehagelig.

DETTE SKAPTE BRÅK: Lørdag ettermiddag publiserte vi i Dagbladet en sak med et bilde som det siste døgnet skapt stor diskusjon. Vi forklarer: Derfor publiserte vi bildet. Reporter: Emilie Rydning. Video: Delebekk / Rydning Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

Lørdag 4. april kunne Dagbladet vise en reportasje fra Grünerløkka, der Dagbladets reporter filmet og intervjuet folk i gatene. I flere videosekvenser ser man at det er et yrende folkeliv i bydelen på dette tidspunktet. Spesielt gjaldt dette utenfor Vinmonopolet i Markveien, der det var lange køer, og i parken på Olaf Ryes plass.

Hovedbildet i artikkelen er hentet ut fra en sekvens i videoen der det er zoomet inn.

Vanlig praksis er at man har varierte bildeutsnitt i en TV-reportasje.

Vekker harme

Dagbladets jobb er å rapportere det som skjer. I hvilken grad folk lever opp til myndighetenes corona-regler er utvilsomt et viktig tema. Det handler om smittespredning.

Vi har hatt saker om hvor strengt avstandsreglene følges opp i Norge. Vi har også hatt saker der det reageres på det motsatte.

Dagbladets reportasje fra Grünerløkka vekket mye harme denne helga. Som presse er vi ikke ukjent med dette. Vi vet at slik journalistikk kan oppleves som ubehagelig. Spesielt for dem som i tillegg føler seg truffet.

Transparens

Dagbladet er opptatt av transparens i vår journalistikk. Vi er opptatt av å gi god dokumentasjon rundt det vi formidler. Det ble ikke benyttet noen telelinse i reportasjen.

Kameraene Dagbladet TV bruker har bare mulighet til å zoome inn til en brennvidde på 112 mm. Å zoome i bilder gjøres hver dag innenfor journalistikken. Det er riktig at å zoome med et kamera gir mindre dybdeskarphet, og at dette kan trekke mennesker sammen for øyet som ser. Men det kan ikke øke, eller redusere, antall mennesker på bildet, eller i videoen.

- ER SOM 17. MAI HER: Myndighetene har gitt strenge anbefalinger til befolkningen for å minske spredningen av coronaviruset. Det så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka i Oslo lørdag 4. april. Bildet over er hentet ut fra en sekvens i videoen der det er brukt zoom-funksjon. Video: Delebekk og Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Dagbladet har også bilder fra samme situasjon som ikke er zoomet, og som viser nøyaktig det samme – at det er et yrende folkeliv.

Dagbladet har heller ikke alene basert seg på filmingen. Flere kilder understøtter at det var mange mennesker som gikk tett på Grünerløkka lørdag. Dagbladet intervjuet kilder på stedet som reagerte. Dagbladet har også snakket med Oslo-politiet, som sier dette er veldig illustrerende for det de også får inn meldinger om.

Sakens kjerne

At det var folksomt i Markveien, og på Olaf Ryes Plass, tidlig ettermiddag 4. april er denne sakens kjerne, og det er viktig å ikke gi slipp på den.

Særlig når det konstrueres et bilde av at Dagbladet med overlegg forfalsker virkeligheten.

Denne type påstander sitter løst i krevende situasjoner som en pandemi, men blir ikke mer sanne av den grunn.

Vi har alle et ansvar for å bruke riktige proporsjoner når vi tar debatten om mediene og covid-19. Det gjelder også antakelser om andres motiver.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer